Het Openbaar Ministerie signaleert een toename van vuurwapenbezit onder jonge cybercriminelen. De politie treft frequent wapens, munitie en zelfs explosieven aan bij verdachten van internetcriminaliteit, die vaak nog niet eens meerderjarig zijn. In een recent rapport werpen het OM en de politie licht op deze alarmerende ontwikkeling en roepen zij op tot actie.
De politie en het OM uiten hun bezorgdheid over de toenemende jeugdigheid van verdachten in cybercrimezaken die voor de rechter komen. Volgens het rapport is de helft van de verdachten jonger dan 25 jaar. Het rapport wijst erop dat de drempel om cybercriminaliteit te plegen lager is geworden. Waar cybercriminelen in het verleden technische vaardigheden nodig hadden, is het tegenwoordig mogelijk om “spelenderwijs” kennis te maken met het criminele circuit.
Officieren van justitie merken daarnaast dat cybercriminaliteit en traditionele criminaliteit steeds meer in elkaar overlopen. Verdachten zijn vaak niet alleen betrokken bij cybermisdrijven. Zo vindt men vaak wapens, munitie en explosieven bij verdachten, die soms nog minderjarig zijn. Zo arresteerde de politie vorige maand drie twintigers voor internetfraude, waarbij ook een vuurwapen werd aangetroffen. Het beeld dat cybercriminelen enkel digitaal actief zijn, is dus onjuist.
Impact en aanpak van cybercriminaliteit
Onderzoeksresultaten tonen aan dat individuen die het doelwit zijn van cybercriminaliteit vaak meer emotioneel leed ervaren dan financieel verlies. Ook is de onmiddellijke stressreactie intenser dan bij soortgelijke traditionele misdrijven. Voor bedrijven omvat de schade niet alleen directe financiële verliezen, maar ook langdurige gevolgen, zoals reputatieschade, inbreuken op de privacy en aanhoudende mentale problemen bij het personeel. Daarbij komt dat de huidige strafrechtelijke systemen niet zijn ingesteld op de grootschalige aard van cybercriminaliteit, waarbij met een simpele muisklik meerdere slachtoffers tegelijk kunnen worden gemaakt.
Het netwerk van cybercriminelen is flexibel. Lokale interventies kunnen belangrijk zijn, maar hebben niet altijd een grote impact op het algehele criminele systeem. Daarom is een integrale en systemische aanpak vereist, waarbij diverse partners hun eigen expertise en verantwoordelijkheden inzetten. Justitie en politie vormen een essentieel onderdeel van deze brede strategie, maar ook andere publieke en private actoren spelen een cruciale rol.