Criminologe pleit voor regulering illegale handel in organen

Er moeten meer regels komen om de illegale handel in organen te reguleren. Criminologe Frederike Ambagtsheer (Erasmus MC) deed onderzoek naar illegale orgaanhandel in Zuid-Afrika, India en Kosovo. Volgens haar valt orgaanhandel op een veilige manier te reguleren.

Door Bibi Santpoort

In praktisch alle landen is orgaanhandel, de koop en verkoop van organen met het doel hier financieel of materieel op vooruit te gaan, illegaal. Maar volgens Ambagtsheer is er ‘nauwelijks bewijs dat een verbod werkt’. Zij deed onderzoek in Zuid-Afrika, India en Kosovo naar illegale orgaanhandel. Haar conclusie was dat orgaanhandel op een veilige manier zou moeten worden gereguleerd.

Het onderzoek

Het onderzoek vond plaats in Zuid-Afrika, India en Kosovo. Vaak ging het om ingevlogen patiënten en donoren. De operaties zouden netjes verlopen, maar na de operatie zouden de donoren en patiënten niet de juiste nazorg krijgen, met alle gevolgen van dien.

Vaak worden de donoren niet gedwongen om hun organen te verkopen, maar doen zij dit voor het geld. De chirurgen die de operaties uitvoeren, verdienen aan de transplantatie echter veel meer dan de donoren.

Het verbod is nauwelijks te reguleren, omdat patiënten niet getuigen tegen de artsen en handelaren, aangezien zij tevreden zijn met het resultaat. Ook is in veel landen sprake van ernstige corruptie, waardoor veel handelaren en artsen niet vast komen te zitten. Soms worden wel boetes uitgedeeld aan ziekenhuizen, maar deze vallen in het niet in vergelijking met de opbrengsten die met de illegale orgaantransplantaties worden verdiend.

Reguleren

Volgens Ambagtsheer zou de orgaanhandel op een veiligere manier moeten worden gereguleerd, door de orgaandonaties financieel te stimuleren en een centrale overheidsinstantie aan te wijzen die aan alle donoren dezelfde prijs geeft. In Iran gebeurt dit al. Ook zou de centrale instantie de organen aan patiënten moeten toewijzen op een eerlijke manier, zoals dat nu in Nederland al gebeurt.