Componist Efteling krijgt meer geld voor muziek

De componist Maarten Hartveldt die muziek maakte voor de Efteling moet aanvullende vergoedingen krijgen. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam bepaald in een procedure tegen de auteursorganisatie Buma/Stemra. 

Door Bo Geurts

Belangenvereniging Buma/Stemra int vergoedingen voor gebruik van muziek. Volgens Hartveldt hebben ze aan hem te weinig uitgekeerd en daarom is hij een gerechtelijke procedure gestart. De rechtbank heeft zijn vordering afgewezen. Daarop is hij in hoger beroep gegaan.

In hoger beroep heeft het gerechtshof geoordeeld dat Buma/Stemra de vergoeding niet had moeten baseren op de verdeling die voor muziekgebruik op radio en tv geldt, maar dat het de geïnde gelden had moeten verdelen op basis van het daadwerkelijke muziekgebruik in de parken (artikel 9 Repartitiereglement). Dit heeft als gevolg dat Hartveldt recht heeft op een hogere vergoeding dan hij tot nu toe heeft gekregen.

Daarnaast was Hartveldt van mening dat er hogere tarieven in rekening moesten worden gebracht, omdat muziek enorm belangrijk is. Hierin heeft Hartveldt geen gelijk gekregen van het gerechtshof. Alhoewel Buma/Stemra de muziek van de componist als achtergrondmuziek beschouwde, kan de belangenvereniging niet zomaar de tarieven aanpassen. De vastgestelde tarieven voor Hartveldt blijven dus staan.

Geld is geen issue

Hartveldt heeft aangegeven geen gerechtelijke procedure te zijn begonnen wegens het geld. Met de rechtszaak wil hij aandacht voor de behandeling van mensen in de creatieve industrie. Volgens hem worden deze mensen ‘misbruikt’. Hij wil graag antwoord op de vraag waarom Buma/Stemra niet goed heeft uitgezocht waar en wanneer zijn muziek in het park te horen was.

Gelijkgesteld, rechtbank?