Collectieve schadeclaim wegens datalek GGD

Ruim 25.000 mensen hebben zich inmiddels aangesloten bij een collectieve schadeclaim jegens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dit vanwege een grote dataroof uit de GGD-computersystemen.

Door Jessie van Meerkerk

Eerder dit jaar kwam al naar buiten dat er grootschalige handel in privégegevens plaatsvond bij de GGD. Medewerkers van de callcenters haalden gegevens van mensen die zich lieten testen op het coronavirus uit de systemen. Vervolgens boden ze deze gegevens te koop aan via online marktplaatsen. Het ging daarbij voornamelijk om adresgegevens, burgerservicenummers en telefoonnummers. Deze data kunnen worden gebruikt voor oplichting of zelfs identiteitsfraude. Criminelen hebben dus veel geld over voor dergelijke privégegevens.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft in november van dit jaar wederom onderzoek gedaan naar de naleving van de privacywetgeving bij de GGD. Alhoewel er verbeteringen zijn, ziet de waakhond nog wel verbeterpunten. Zo spreekt de autoriteit van ‘een groot aantal partijen dat betrokken is bij de verwerkingen van persoonsgegevens’, waardoor het lastiger wordt om een verantwoordelijke aan te wijzen die maatregelen moet treffen. De kans dat er weer een datalek ontstaat is dus aanwezig. Veel mensen zijn dan ook van mening dat de overheid tekort is geschoten in haar verplichting om de privacyregels na te leven.

Schadevergoeding

Het initiatief van de claim ligt bij Stichting Initiatieven Collectieve Acties Massaschade (ICAM). Een organisatie die – naar eigen zeggen – de belangen beoogt te beschermen van mensen die schade hebben geleden door toedoen van (overheids)organisaties. Stichting ICAM wil het ministerie van VWS aansprakelijk stellen, aangezien dit ministerie verantwoordelijk is voor de IT-systemen van de GGD. De stichting eist een schadevergoeding van 500 euro voor mensen wiens gegevens in de GGD-systemen stonden en 1.500 euro voor mensen wiens gegevens met zekerheid zijn gestolen. Mensen kunnen zich aanmelden via de site van de stichting.

De stichting wil eerst in gesprek met het ministerie alvorens zij een dagvaarding verstuurt. Het ministerie van VWS heeft hier echter nog geen reactie op gegeven.