Cold case-onderzoek opgelost met de Mr. Big-methode

Het onderzoek naar de verdwijning van Patrick van Dillenburg in 2002 lijkt te zijn opgelost door middel van de omstreden Mr. Big-methode. Dit blijkt uit het strafdossier, ingezien door EenVandaag. Dader, Ad K., bekende de moord aan een undercoveragent nadat hem tonnen in het vooruitzicht waren gesteld.

Door Winand Kuiper

Onder de Mr. Big-methode wordt een fictief netwerk rond de verdachte gecreëerd door undercoveragenten, waarin de verdachte wordt verleid tot het doen van een bekentenis. De verdachte wordt bijvoorbeeld tonnen beloofd, maar moet dan wel bekennen dat hij ooit een moord heeft gepleegd.

Ad K.

Zo werd er ook aan drugsverslaafde Ad K. tonnen beloofd. De undercoveragenten, Patrick en Sanne, deden zich tegenover Ad K. voor als doorgewinterde criminelen. Ad K. werd een gouden toekomst beloofd. De undercoveragenten laten hem namelijk weten dat ze best met hem in zee willen gaan. Ad K. zou een zeilboot vol met vals geld voor de undercoveragent vervoeren, maar dan moet hij eerst laten blijken dat hij een harde en meedogenloze crimineel is.

Ook wordt K. 200.000 euro beloofd voor een restaurant in Cambodja, een lang gekoesterde droom van Ad. Ad verkeert in armoede en is ook verslaafd aan harddrugs. In deze setting besluit Ad de moord op Patrick van Dillenburg te bekennen.

De 49-jarige verdachte zit inmiddels drie maanden vast maar ontkent nu betrokkenheid bij de moord. Aan journalisten van EenVandaag liet hij weten de undercoveragenten een ‘broodje aap’ te hebben verkocht.

Kritiek

De Mr. Big-methode, welke wordt ingezet wanneer er rondom een grote zaak geen bewijs blijkt te zijn, is niet onomstreden. In Duitsland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk wordt de methode niet gebruikt. De basisregels die gelden tijdens verhoor, zoals het recht om te zwijgen, gelden niet bij de Mr. Big-methode. Ook het verbod om druk uit te oefenen op de verdachte doet niet ter zake tijdens het gebruik van desbetreffende methode.

De verdachte verklaart onder druk van de infiltranten en onder valse voorwendselen. Het is daarom sterk de vraag wat de waarde is van een dergelijke bekentenis. Verklaart de verdachte naar waarheid of zegt hij dit alleen vanwege de gedane beloftes van de infiltranten?

Patrick van Dillenburg

Patrick van Dillenburg, destijds 38 jaar oud, verdween op 2 januari 2002. Tijdens een bezoek aan zijn vriendin kreeg Van Dillenburg een belletje waarop hij een tijdje is weggegaan en nooit meer terug is gekomen. De politie heeft altijd vermoed dat Patrick van Dillenburg is vermoord nadat hij verwikkeld is geraakt in een conflict om cocaïne met een Surinaamse drugsbaron. In het onderzoek dat destijds werd gedaan is de naam van K. ook opgedoken.

De eerste pro forma zitting is donderdag 6 juni. Wellicht komt het Openbaar Ministerie dan ook met aanvullend bewijs.