Claim 417 miljoen dollar in talkpoeder-zaak

Het houdt de gemoederen bezig: een Amerikaanse vrouw daagde het bedrijf Johnson & Johnson voor de rechter. De reden? Ze zou kanker hebben gekregen door het jarenlang gebruik van talkpoeder van het bedrijf. Hoewel ze eerst een schadevergoeding kreeg toegewezen, moet de zaak nu opnieuw.

Bij de 62-jarige vrouw uit Californië werd in 2012 eierstokkanker geconstateerd. Later zaaiden de tumoren uit naar haar lever. Daarop klaagde de vrouw het farmaceutische bedrijf Johnson & Johnson aan. Ze gooide sinds haar tienerjaren vrijwel dagelijks talkpoeder in haar onderbroek voor extra hygiëne en meende dat dit de oorzaak was van het ontstaan van de tumoren. Volgens haar zou het bedrijf niet voldoende hebben gewaarschuwd voor de negatieve effecten van het poeder, terwijl er aanwijzingen waren dat het kanker kan veroorzaken bij vrouwen.

lees ook: Amerikaanse schadeclaims in Europa?

Schadevergoeding.. of toch niet?
In mei van dit jaar stelde de jury haar in het gelijk: ze kreeg een schadevergoeding van het recordbedrag van 417 miljoen dollar (353 miljoen euro) toegewezen. In het hoger beroep van deze maand werd dat teruggedraaid: de zaak moet opnieuw, omdat er volgens de rechter te veel fouten zijn gemaakt in het proces. De vrouw maakte dit niet meer mee, zij stierf tussen de eerste uitspraak en het hoger beroep.

Lopende zaken
Overigens is de vrouw niet de enige die een zaak aanspande tegen het bedrijf: in totaal zijn 2000 vrouwen een rechtszaak gestart tegen Johnson & Johnson en er worden er nog meer verwacht. Eerder moest het bedrijf al schadevergoedingen van 55, 70, 72 en 110 miljoen dollar uitbetalen. Ook daarbij ging het om eierstokkanker. Johnson & Johnson is bij alle zaken in beroep gegaan. ‘Wij hebben de wetenschap aan onze kant. Ons babypoeder is veilig,’ zei het bedrijf eerder.

Lees ook: Opvallende rechtszaken over de wereld: deel 1