ChristenUnie en Groenlinks willen zwaardere straffen voor hate crimes

De aanval op het Joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam eind vorig jaar is een goed voorbeeld van een hate crime. Dergelijke misdrijven zijn gericht op een hele groep. Het vandalisme bij het restaurant vormt voor de ChristenUnie en Groenlinks de aanleiding om een speciale wet tegen hate crimes te realiseren. Beide partijen denken dat het OM en rechters meer middelen nodig hebben om zwaardere straffen op te leggen.

Door Kirsten Rolloos

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en Groenlinks-kamerlid Kathelijne Buitenweg slaan de handen ineen om een speciaal hate crime-artikel in het Wetboek van Strafrecht te realiseren. Hate crimes zijn gericht op een hele groep, en zijn daarom een aanval op iemands identiteit, aldus Buitenweg. Volgens Segers vormt de bescherming van minderheden het fundament van de rechtsstaat. Bij hate crimes moet de straf daarom met eenderde of de helft omhoog. Afgelopen maand werd er binnen de LHBT-gemeenschap ook al een oproep gedaan om hate crimes strenger aan te pakken, nadat de daders van het betonschaar-incident werkstraffen van 160 uur kregen.

Aanwijzing Discriminatie

Voorlopig kent het Wetboek van Strafrecht geen bijzonder regime voor hate crimes, maar in de Aanwijzing Discriminatie is neergelegd dat de strafeis met 100% moet worden verhoogd bij delicten waar discriminatoire motieven in het spel zijn. Hoogleraar Sanctierecht Henny Sackers ziet niets in de plannen van de ChristenUnie en Groenlinks. Hij stelt dat de huidige wet- en regelgeving volstaat. Volgens Sackers is het in concrete zaken vaak moeilijk te bewijzen dat er discriminatoire aspecten meespeelden. Nieuwe wetgeving verandert daar niets aan.

Segers en Buitenweg roepen eerst op aan minister van veiligheid en justitie Grapperhaus om een hate crime-artikel op te nemen in het Wetboek van Strafrecht. Geeft hij daar geen gehoor aan, dan zullen ze zelf met een wetsvoorstel komen.