Celstraf voor bestuurster met epilepsie

Julia H., de vrouw die epilepsie verzweeg om haar rijbewijs te behouden en twee mensen doodreed, moet twee jaar de cel in. Ook mag ze vijf jaar niet autorijden. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam besloten, vanwege het ‘onvoorstelbare leed’ dat de nabestaanden is aangedaan.

Door Jolein Rijkers

De 52-jarige vrouw uit Rockanje reed in mei 2014 in Hellevoetsluis twee jonge mensen uit Polen dood die langs de weg liepen. Het ongeluk gebeurde doordat Julia H. een epileptische aanval kreeg. Ze bleek al zeven keer eerder ongelukken te hebben veroorzaakt tijdens epileptische aanvallen. Desondanks deed ze er alles aan om haar rijbewijs te behouden, onder meer door de aanvallen te verzwijgen. De door de rechter opgelegde straf is veel zwaarder dan de eis van de officier van justitie, deze laatste eiste een gevangenisstraf van zes maanden.

Volgens de Rotterdamse rechter “had de verdachte zich moeten realiseren dat zij door haar beperking een gevaar op de weg is en dat zij serieus rekening moest houden met het optreden van plotseling bewustzijnsverlies ten tijde van het rijden”. Uit het arrest blijkt dat de rechtbank ervan overtuigd is dat zij opzettelijk onjuiste inlichtingen heeft verstrekt aan de keuringsarts teneinde een nieuw rijbewijs te krijgen. Ook zouden personen uit haar omgeving geadviseerd hebben niet meer te gaan rijden. Ondanks de adviezen is de verdachte toch in de auto gestapt. Derhalve is de rechter van oordeel dat “het onverantwoord en onaanvaardbaar was om als bestuurder van een auto op te treden”. Vervolgens spreekt de rechter van ‘zeer onvoorzichtig en onachtzaam gedrag’, waarna geconcludeerd wordt dat de vrouw schuld als bedoeld in artikel 6 Wegenverkeerswet, heeft aan het verkeersongeval waardoor twee personen zijn komen te overlijden.

Uitspraak: ECLI:NL:RBROT:2018:459, 25 januari 2018.