CDA: betalen voor seks zou strafbaar moeten zijn

Een Nederland waarin prostitutiebezoeken niet meer legaal zijn; als het aan het CDA ligt, kan deze verandering niet snel genoeg plaatsvinden. Het is volgens de regeringspartij namelijk hoog tijd dat betalen voor seks voor eens en voor altijd verboden wordt.

Door Sophie Karatzas

CDA-Kamerlid Anne Kuik heeft zich kritisch uitgelaten over het Nederlandse prostitutiebeleid en daarmee duidelijk gemaakt dat het CDA een algeheel verbod op betaalde seks verlangt. “De meeste prostituees zouden eigenlijk geen seks willen met de man die voor hen staat. Maar het gebeurt toch, omdat er wordt betaald. De instemming wordt dus afgekocht, de vrouw is een product. Dat kán niet meer in deze moderne tijd,” stelt Kuik. Wanneer haar gevraagd wordt hoe het er in Nederland dan wél aan toe zou moeten gaan, wijst Kuik naar Zweden, dat het volgens Kuik goed geregeld heeft met het zogenaamde Nordic Model.

Met het verscherpte standpunt schaart het CDA zich achter burgerinitiatief ‘Ik ben onbetaalbaar’ van jongerenbeweging Exxpose, die wil dat betalen voor seks verboden wordt en daartoe reeds veertigduizend handtekeningen heeft ingezameld. “Waar mijn maag van omdraait, is dat wij om deze vrouwen heen een legale markt hebben gecreëerd. Nederland zou een voorbeeld moeten nemen aan Zweden, Noorwegen, Ierland, Frankrijk en Israël, die seks kopen al strafbaar hebben gemaakt. Of vinden we het belangrijker dat mannen in Nederland seks kunnen kopen?”, vraagt de voorzitter van Exxpose zich af. 

Niet iedereen is fan

Niet iedereen is even enthousiast over het voorstel van het CDA. Zo maakt de eigenaresse van seksclub Sanne Privé, Jacqueline Rutten, zich grote zorgen over de gevolgen van een verbod op sekswerk: “Door dit te verbieden, ga je het onder de grond stoppen en heb je er geen zicht meer op. Dat zou pas een hele slechte zaak zijn. De meisjes in het illegale circuit lopen veel risico’s. Op het gebied van gezondheid, maar ook belastingtechnisch. Daar moet de overheid voor waken.”

De VVD, GroenLinks en D66 zijn ook niet te spreken over het voorstel van Kuik, mede omdat ze zich zorgen maken over de gevolgen van het uit het zicht raken van sekswerkers. Daarbij hebben meerdere politieke partijen er vertrouwen in dat de problemen die zich voordoen in de prostitutiewereld, succesvol aangepakt kunnen worden dankzij de nieuwe Wet regulering sekswerk. De verwachting van staatssecretaris Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) is dan ook dat het parlement de nieuwe wet op korte termijn zal gaan behandelen. Het blijft daarom nog de vraag of er effectief werk zal worden gemaakt van het CDA-standpunt.