Burgemeester Den Haag: verhaal autobrandschade op ouders

De Haagse burgemeester Johan Remkes is van mening dat de schade die door de autobranden rond de jaarwisseling in Den Haag is ontstaan, moet worden verhaald op de ouders van minderjarige brandstichters. Ook vindt de burgemeester dat de straf voor het in brand steken van auto’s omhoog moet.

Door Rose-Marie Mühren

In Den Haag is tijdens de jaarwisseling een recordaantal van 33 auto’s in brand gestoken. Vorige jaarwisseling waren dat er nog 28.  Het is volgens Remkes niet zo gek om naar de strafmaat te kijken, aangezien een strafmaat preventief kan werken. Op dit moment is de strafmaat kennelijk niet zodanig dat die daders afremt, aldus de burgemeester. Jongeren riskeren nu enkele maanden jeugddetentie of een taakstraf tussen de 60 en 120 uur.

Ouders aanspreken

De burgemeester vindt dat ouders moeten worden aangesproken op de misdragingen van hun kinderen. De gemeente Den Haag stuurt al brieven naar ouders van vandalen. Remkes roept daarnaast op om ouders financieel aansprakelijk te stellen voor het gedrag van hun kinderen. Door de ouders een stevige rekening te sturen, zouden ze zich sneller realiseren dat ze een verantwoordelijkheid hebben, aldus Remkes.