Burenruzie: drie maanden cel voor ‘monster van Leersum’

Een jarenlange burenruzie kwam woensdag tot een (voorlopig) einde: De 81-jarige Rudolf R. uit Leersum werd door de rechtbank Utrecht veroordeeld tot drie maanden cel. 

De man ligt al jaren overhoop met zijn directe buren, het echtpaar Griffioen. Het begon allemaal met een discussie over het recht op overpad in 2000. Sindsdien werden buitenlampen kapotgeslagen, tuinmeubilair besmeurd en werd de auto van het echtpaar zo’n zeven keer vernield. Eerdere veroordelingen hadden er niet toe geleid dat de man zijn gedrag aanpaste.

‘De rechtbank oordeelt dat hij geconfronteerd moet worden met zijn handelen en ziet geen andere mogelijkheden dan een onvoorwaardelijke gevangenisstraf,’ zo is te lezen in de uitspraak. ‘Het leed bij de lastiggevallen familie is groot. Naast de aanzienlijke bedragen die zij uitgaven aan beveiligingsapparatuur, wijzen zij vooral op de psychische gevolgen van de overlast en de grenzen van menselijk incasseringsvermogen.’

Stempel ‘burenruzie’
Volgens de advocaat van het echtpaar, Bernard Tomlow van het Utrechtse Tomlow Advocaten, had de gemeente eerder in kunnen grijpen. ‘Zolang de burgemeester en politie het een burenruzie noemen, gaan zij uit van het idee dat waar twee partijen strijden, ze allebei wel schuld zullen dragen. En dan hoeven ze dus niet in te grijpen,’ vertelt Tomlow aan de Volkskrant. Uiteindelijk werd met opnameapparatuur aangetoond dat de buurman achter de vernielingen zat.

Naast de gevangenisstraf mag R. de komende vijf jaar het erf van zijn buren niet betreden. Daarop staat een sanctie van twee weken cel per overtreding. Of man de in hoger beroep gaat, is nog onduidelijk.

De uitspraak is hier te lezen.