Britse rechtbank: man uitschelden omtrent kaalheid is seksuele intimidatie

In een zaak betreffende een arbeidsconflict heeft de Britse rechtbank bepaald dat een man op de werkvloer uitschelden voor ‘kale’ neer kan komen op seksuele intimidatie. Het wordt gelijkgesteld met het maken van een toespeling op de borsten van een vrouw. De uitgescholden man in kwestie kan rekenen op een schadevergoeding.

De zaak werd begin dit jaar aangespannen door de 64-jarige electricien Tony Finn. Hij vocht zijn ontslag aan na 24 jaar in dienst te zijn geweest. Finn had een ruzie met zijn baas en een boze brief geschreven naar de leiding van het bedrijf. Tijdens de ruzie op de werkvloer werd Finn door zijn baas uitgemaakt voor ‘bald c*nt’ (kale k*t). 

“It was a violation of the claimant’s dignity, it created an ­intimidating environment for him, and it related to the claimant’s sex.”

De driekoppige rechtbank in Sheffield gaf aan dat het ontslag onterecht was, maar opvallender is de uitspraak over het uitschelden. Zo stelt de rechtbank dat kaalheid voornamelijk voorkomt bij mannen en daarom een toespeling is op iemands sekse. Het wordt gelijkgesteld met het maken van een toespeling op de borsten van een vrouw. Hoe Finn is uitgescholden is daarom een persoonlijke aanval op zijn uiterlijk en hiermee is zijn baas de grens over gegaan. Finn kan een schadevergoeding verwachten, de hoogte hiervan is nog niet bekend. 

TIP! Komt je bachelor- of masterscriptie eraan en zie je daar nu al tegenop? Geen nood, onze online scriptiecursus is terug! In twee intensieve middagen krijg jij de theoretische én praktische handvatten aangereikt om van jouw scriptie een succes te maken. Bekijk alle informatie hier.