Brendan Dassey op vrije voeten!

Groot nieuws voor degenen die de Netflix-documentaire Making a Murderer hebben gevolgd: Brendan Dassey, het neefje van de hoofdpersoon Steven Avery, is na tien jaar achter de tralies per direct op vrije voeten gesteld.

De inmiddels 27-jarige Dassey werd in 2005 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hij zou zijn oom Steven Avery hebben geholpen bij de moord op dorpsgenoot en fotografe Teresa Halbach.

De rechter oordeelde eerder al dat de oorspronkelijke veroordeling grotendeels was gebaseerd op verklaringen van Dassey die ‘op basis van valse voorwendselen’ waren verkregen. In de Netflix-documentaire is te zien hoe de destijds zestienjarige Brendan onder druk wordt gezet door onderzoekers om hem bekentenissen te ontfutselen.

Volgens de rechter was het niet juist dat de agenten Dassey bij het verhoor beloofden dat hij ‘niets had om zich zorgen over te maken’. Daarnaast zeiden ze herhaaldelijk dat alles ‘oké’ was. Dassey mag nu in vrijheid afwachten hoe het proces verder verloopt, al mag hij geen contact zoeken met zijn oom of familie van Halbach. Verder is het aanvragen van een paspoort of de koop van wapens niet toegestaan en moet hij uiterlijk vandaag laten weten op welk adres hij gaat wonen.

Het Openbaar Ministerie vindt dat de onderzoekers in kwestie correct hebben gehandeld en vecht het besluit van de rechter aan. Dit verhaal krijgt dus nog een staartje.

Meer lezen over Making a Murderer? Bekijk dan ons dossier!

Dossier “Making a Murderer” – recensie
Dossier “Making a Murderer” – inhoudelijke beschouwing en samenvatting

Dossier “Making a Murderer” – laatste nieuwsberichten en updates omtrent Steven Avery
Dossier “Making a Murderer” – Complottheorieën en wat de serie niet liet zien