Bredase advocaat wil kroongetuige bijstaan: ‘Een principekwestie’

De liquidatie van strafrechtadvocaat Derk Wiersum leidde deze week tot geschokte reacties in het hele land. De Bredase advocaat Peter Schouten stelt zich nu beschikbaar als vervangende raadsman in de zaak van kroongetuige Nabil B.

‘Een principekwestie,’ zo laat hij weten aan BN De Stem. Hij hoopt dat nog vele collega’s zijn voorbeeld zullen volgen. Met de actie wil hij een duidelijk signaal afgeven: ondanks bedreigingen moeten advocaten hun werk durven blijven doen.

Daarnaast pleit Schouten voor een fonds voor bedreigde advocaten, zodat zij beveiliging kunnen krijgen. De oprichter van Schouten Legal Advocaten kreeg in het verleden zelf ook te maken met ernstige bedreigingen. Dit leidde in 2016 tot enkele maanden beveiliging, maar hij was niet te spreken over die maatregelen. ‘We moeten de risico’s veel serieuzer nemen,’ aldus de advocaat.

Of Nabil B. gebruik zal maken van het aanbod van Schouten is nog niet bekend. Het kan ook zijn dat de nieuwe advocaat van de kroongetuige anoniem blijft, zo vertelt plaatsvervangend deken Simeon Burmeister van de Amsterdamse Orde van Advocaten aan AT5. Dit is in het verleden bij kroongetuigen vaker gebeurd. Volgende week dinsdag wordt het proces rondom Nabil B. hervat. De zittingen zullen plaatsvinden achter gesloten deuren, maakte de rechtbank vrijdag bekend.

Liquidatie

De Amsterdamse strafrechtadvocaat Derk Wiersum (44) werd woensdagochtend doodgeschoten in Buitenveldert, Amsterdam. Vermoedelijk gaat het om een afrekening voor het bijstaan van Nabil B., kroongetuige in een groot liquidatieproces. De dader is nog voortvluchtig. Eerst werd gedacht dat het om een jongen tussen de zestien en twintig jaar ging. Vandaag is dit bijgesteld naar een man tussen de twintig en 25 jaar.

Bij veel advocatenkantoren en alle gerechtsgebouwen hing de vlag donderdag halfstok, tijdens een landelijke vergadering van advocaten in Utrecht werd een minuut stilte gehouden. Het Openbaar Ministerie, De Rechtspraak en de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) publiceerden een gezamenlijke reactie op hun websites. Ook werden er bloemen gelegd. Media spreken van ‘een aanslag op de rechtsstaat’.