Het spelen van bingo onder het genot van een alcoholisch drankje wordt weer mogelijk gemaakt. Locaties met een alcoholvergunning mogen als gevolg van de Alcoholwet geen kansspelen organiseren, en dus ook geen bingo. Daar brengt een wetswijziging verandering in.
De huidige Alcoholwet verbiedt het organiseren van kansspelen op plekken waar alcohol wordt geschonken, met uitzondering van casino’s en speelautomaten. De wet beoogt de risico’s van gokken en alcohol aan te pakken, maar treft onbedoeld ook bingoavonden. Dat moet veranderen, vindt staatssecretaris Karremans: “Als een wet onbedoeld iets onmogelijk maakt, is het onze taak dat op te lossen.” Karremans deed al eerder een oproep aan burgemeesters om het verbod niet te handhaven, en heeft nu een voorstel gedaan tot het wijzigen van de wet. “Natuurlijk blijven we alert op de risico’s van gokken en alcohol, maar bingo draait vooral om gezelligheid, sociale contacten en een leuke middag. Dat willen we stimuleren, niet belemmeren,” aldus de staatssecretaris.
De uitzondering voor kleine kansspelen brengt wel een aantal voorwaarden met zich mee. De vereniging die de bingoavonden organiseert, moet minimaal drie jaar bestaan en zich niet richten op kansspelen. Daarnaast geldt er een maximumbedrag van 400 euro aan geld of spullen die de deelnemers kunnen winnen. Hiermee moet voorkomen worden dat er misbruik wordt gemaakt van de uitzondering. Zo is het niet de bedoeling dat er bingo’s worden georganiseerd met winstoogmerk.
Het voorstel van Karremans is eind maart goedgekeurd door de ministerraad en is ter advies naar de Raad van State gestuurd. Het parlement zal waarschijnlijk pas na de zomer over het voorstel beslissen. Tot die tijd roept Karremans wederom op de wet niet streng te handhaven: “Laten we ervoor zorgen dat iedereen gewoon kan genieten van bingo, met of zonder drankje naar keuze.”
Alcoholbezorging
Naast de uitzondering voor kleine kansspelen, maakt de wetswijziging het bezorgen van alcohol aan minderjarigen strafbaar. Op dit moment zijn alleen (online) verkopers strafbaar, maar de wijziging brengt daar verandering in. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan door middel van testkopers toezicht houden en eventuele boetes uitdelen.