Boevenpakjes niet geschikt voor Nederland

Waarom dragen Nederlandse gevangenen eigenlijk geen speciale tenues, zoals in de Verenigde Staten? Gestraften zijn hiermee goed herkenbaar en worden mogelijk eerder gepakt als ze er vandoor gaan. Volgens Peter van der Laan, hoogleraar Reclassering past een ‘boevenpak’ niet in het beleid van een snelle terugkeer naar de maatschappij, zo vertelt hij aan het AD.

De vraag speelt naar aanleiding van de ontsnapping van Elias Adahchour tijdens een bezoek aan het Rotterdamse Sint Franciscus Gasthuis. Door zijn normale kloffie kon hij snel in de menigte opgaan.

In Nederland willen we gevangenen echter geen stempel op drukken. Sinds de Tweede Wereldoorlog kennen we geen boevenpakjes meer. ‘Alles is gericht om gestraften voor te bereiden op terugkeer naar de maatschappij,’ zegt Van der Laan. ‘We zijn niet van naming and shaming zoals in de Verenigde Staten.’

Wereldwijd grote verschillen
Een blik op andere landen leert dat gevangenen in Duitsland in veel gevallen normale kledij mogen dragen, slechts in enkele gevangenissen zijn gevangenispakjes verplicht. Heeft de gedetineerde geen geld om zich een normale outfit te veroorloven, dan krijgt hij ook de beschikking over een gevangenispak.

In Engeland zijn de gevangenen gehuld in een grijs uniform, bestaande uit sweatshirt en joggingsbroek. Het dragen van eigen kleding kan worden verdiend door goed gedrag en het uitvoeren van hun opgelegde taken. In zwaarbeveiligde instellingen zijn de gevangenen verplicht om een gele of groene overall te dragen.

In Zuid-Korea zijn gevangenispakjes ook verplicht, al zijn ze hier kaki van kleur.

In de Verenigde Staten dragen gedetineerden doorgaans verplicht een opvallende oranje of gele jumpsuit of broek met shirt. Ontsnapte gevangenen zijn zo gemakkelijk te herkennen. In het verleden droegen gedetineerden een horizontaal gestreept wit-zwart uniform met hoedje. Al gebeurt dat ook tegenwoordig nog, zoals in Arizona. Echter wel zonder hoedje.