Boete voor Facebooklikes op smaadberichten

Een 45-jarige man in Zwitserland is door de rechtbank veroordeeld voor het liken van smaadberichten op Facebook. Volgens de rechter heeft de man door het ‘liken’ van de berichten de ‘ongepaste inhoud onderschreven en eigen gemaakt’. Dat meldt Metro.

De zaak werd aangespannen door Erwin Kessler, het hoofd van dierenrechtenorganisatie Vereins gegen Tierfabriken (VgT). Hij werd in een discussie over dierenrechtenorganisaties op Facebook uitgemaakt voor onder andere antisemiet, racist en fascist. Hij klaagde meerdere mensen aan, maar de 45-jarige man was de enige die haatdragende comments had geliked. Bij de anderen ging het om daadwerkelijke reacties.

De man kreeg een voorwaardelijke boete van 4.000 Zwitserse Frank (zo’n 3.700 euro). Een van de advocaten van de andere beklaagden liet weten dat de uitspraak van de rechter “een grote impact” kan hebben. Met het strafbaar stellen van het liken van Facebookreacties zou de vrijheid van meningsuiting wel eens in het geding kunnen komen.

Moet je in Nederland ook bang zijn dat je likes strafbaar zijn? ‘Het hangt altijd af van de omstandigheden van het geval. Als een belediging zonder nuancering wordt verspreid door het te retweeten, te sharen of te liken, dan kun je als verspreider ook aansprakelijk zijn,’ stelt jurist Charlotte Meindersma van Charlotte’s Law.