Boete en gevangenisstraf voor Frans gezondheidsschandaal

De Franse farmaceut Servier is schuldig bevonden aan misleiding en doodslag, door het op de markt brengen van de afslankpil Mediator. Deze pil heeft tot vijfhonderd doden geleid. Het Franse hof heeft Servier een boete opgelegd van 2,7 miljoen euro. De voormalig topmanager van de onderneming moet een gevangenisstraf van vier jaar uitzitten.

Door Noortje Figee

Mediator is een afslankpil die in 1976 op de markt is gebracht. De pil werd voorgeschreven aan diabetespatiënten en later ook aan mensen met obesitas. Mediator, een amfetaminederivaat, werd ook ingenomen door gezonde mannen en vrouwen die wilden afvallen.

De pil heeft bij zeker vijfhonderd gebruikers tot de dood geleid. Ook hebben mensen permanente hartproblemen overgehouden aan de pil. Mensen die Mediator voor langere tijd hebben geslikt, zijn nu nog steeds kortademig, afhankelijk van medicatie en in sommige gevallen genoodzaakt om geopereerd te worden.

Boete en gevangenisstraf

Het hof in Frankrijk heeft geoordeeld dat de farmaceut zich bewust was van de gevaren en deze bovendien heeft genegeerd. Servier heeft nagelaten daarop maatregelen te nemen. Ook toen andere landen het middel al hadden verboden, heeft de Franse farmaceut het nog op de markt gehouden. Servier moet daarom van het hof een boete betalen van 2,7 miljoen euro. Daarnaast moet de voormalig topmanager van Servier, Jean-Philippe Seta, een gevangenisstraf van vier jaar uitzitten. Het Franse geneesmiddelenagentschap ANSM kreeg een boete opgelegd van 303.000 euro. Het hof oordeelde dat het agentschap heeft “gefaald in zijn rol als gezondheidspolitie en toezichthouder.”

Gezondheidsschandaal

De rechtszaak wordt omschreven als één van de grootste gezondheidsschandelen in Frankrijk. Frankrijk schrijft bijna de meeste medicijnen voor in Europa, wat het geval nog schrijnender maakt. De rechtszaak doet dan ook de discussie in de politiek over medicijnen, de markt daarin en farmaceuten sterk oplaaien. Het schandaal speelt al tien jaar, maar nu is pas over de kwestie beslist.