BKR-registratie: wordt (telefoon)abonnement een lening?

Maandag is er nieuwe regelgeving ingegaan, waarbij telecomproviders verplicht worden om te controleren of je wel genoeg geld hebt om de maandelijkse kosten te betalen. Veel media berichtten hierover, maar wat zijn nu precies de gevolgen? Hieronder een overzicht.

Naast de controle die telefoonproviders sinds 1 mei moeten doen, wordt zo’n abonnement vanaf nu geregistreerd. Dat kan invloed hebben bij het aanvragen van andere leningen, zoals een hypotheek. Het moet consumenten beschermen tegen te hoge schulden.

Je kredietwaardigheid wordt gecheckt bij toestellen vanaf 250 euro middels een zogeheten inkomens- en lastentoets. Er wordt gevraagd naar je salaris en wat je kwijt bent aan vaste lasten. Of je nog andere leningen hebt lopen, wordt gecontroleerd door het Bureau Krediet Registratie (BKR). Aan de hand van die gegevens wordt uitgerekend of je genoeg te besteden hebt om het toestel af te betalen.

Hoge Raad
De nieuwe regeling is het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad uit 2014, waarin werd bepaald dat het ontvangen van een ‘gratis telefoon’ eigenlijk een verkapte lening is. Daarmee valt het afsluiten van een abonnement onder de Wet op het financieel toezicht (Wft) en staat het gelijk aan uitgesteld betalen bij een bank, autodealer of webshop.

Gevolgen en mogelijkheden
Boven een waarde van 250 euro wordt het toestel geregistreerd. Meestal loopt zo’n abonnement een à twee jaar. Daarna is je toestel afbetaald en heeft de lening geen invloed (meer) op andere zaken. Besluit je in die periode een huis te kopen, dan zal je minder kunnen lenen.

Wil je dat voorkomen, dan zijn er drie opties:

  1.  Je nieuwe telefoon in één keer betalen met daarnaast het afsluiten van een sim-only.
  2.  Een deel van de telefoon betalen. Komt het restbedrag dan onder de 250 euro uit, dan wordt deze niet geregistreerd.
  3.  Een open deur: een goedkoper toestel nemen.

De nieuwe regelgeving geldt alleen voor nieuwe abonnementen en verlengingen waarbij je een nieuw toestel op afbetaling koopt. Sinds 1 januari 2017 was het al verplicht om bij de koop op afbetaling de melding ‘Let op: geld lenen kost geld’ te vermelden. Telecomproviders bepalen overigens zelf de richtlijnen voor het al dan niet verstrekken van een krediet.