Bijna 23.000 strafzaken uitgesteld vanwege gebrek aan zittingscapaciteit

De hoogste baas van het Openbaar Ministerie, Gerrit van der Burg, heeft laten weten dat dit jaar bij de rechtbanken 22.700 strafzaken worden uitgesteld vanwege een gebrek aan zittingscapaciteit. In 2.200 gevallen gaat het om zwaardere delicten, zoals drugs- en geweldszaken. Van der Burg maakt zich grote zorgen over het vastlopen van de strafrechtketen.

Door Rose-Marie Mühren

Slachtoffers en verdachten moeten op dit moment gemiddeld veertien maanden wachten op de afhandeling van een strafzaak. Van der Burg zegt dat de lange duur een erg slechte ontwikkeling is. Het uitstellen van zittingen en de lange doorlooptijd zouden een slecht signaal afgeven richting de maatschappij. Hij laat weten dat het OM ervaart dat de rechtspraak net zo bezorgd is als het OM en alles op alles zet om verandering aan te brengen.

De voorzitter van het college van procureurs-generaal meent dat het probleem deels het gevolg is van jarenlange bezuinigingen binnen de rechtspraak en het OM. ‘Er werd af en toe wel extra geld beschikbaar gesteld voor op dat moment urgente thema’s, maar dat plakken met pleisters heeft het probleem niet opgelost’, aldus de voorzitter. Ook krijgen rechters en officieren van justitie vaker te maken met grote, complexe zaken. Van der Burg signaleert daarnaast meer aandacht voor psychische problemen bij verdachten. Dit heeft te maken met de wens van de maatschappij om zoveel mogelijk risico’s uit te sluiten. Om de kans op herhaling te verkleinen, kosten relatief eenvoudige zaken meer tijd. Minister Dekker van Rechtsbescherming heeft laten weten dat de problemen bekend zijn en eraan wordt gewerkt.