Besluit om Stint definitief van de weg te halen onzorgvuldig

Het besluit om de Stint definitief van de weg te halen is onzorgvuldig genomen. Dat heeft de rechtbank Noord-Nederland bepaald in een rechtszaak tegen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De minister zal opnieuw een besluit moeten nemen.

Door Ă–zge Tatar

In 2018 kwamen vier kinderen van een kinderopvang om het leven ten gevolge van een botsing tussen de Stint en een trein. Een vijfde kind en de begeleidster raakten zwaargewond. Onderzoek heeft niet geleid naar de definitieve oorzaak van het ongeluk.

Naar aanleiding van dit ongeluk besloot het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de Stint eerst tijdelijk van de weg te halen. Daarna volgde een definitief verbod op gebruik van de Stint op de weg. De kinderopvangorganisaties hebben hierdoor veel kosten moeten maken en vervangend vervoer moeten regelen. Inmiddels wordt gebruik gemaakt van een nieuwe versie van de Stint, namelijk de zogenoemde BSO-bus.

Onzorgvuldig besluit en schadecompensatie

De Brancheorganisatie Kinderopvang is een rechtszaak gestart om het definitief verbod aan te vechten. De rechtbank Noord-Nederland heeft geoordeeld dat het besluit om de Stint definitief van de weg te halen onzorgvuldig tot stand is gekomen. Ook had het besluit niet genomen mogen worden zonder vorm van compensatie of schadevergoeding aan te bieden. Het ministerie van Intrastructuur en Waterstaat zal daarom nieuw onderzoek moeten doen naar het van de weg halen van de Stint. Daarnaast heeft de rechtbank geoordeeld dat er een vorm van schadecompensatie wordt verleend.