Beloning voor gouden tip wordt zelden uitbetaald

Het aantal beloningen dat justitie uitlooft voor gouden tips waarmee zware misdrijven mee kunnen worden opgelost is de laatste jaren flink toegenomen. Ook de hoogte van die beloningen stijgt gestaag. Toch is het aantal keren dat het bedrag daadwerkelijk wordt uitgekeerd heel laag. Vorig jaar heeft Justitie zelfs geen enkele keer een beloning uitbetaald. 

Door Kirsten Rolloos

Wanneer wordt een bedrag dan precies uitgekeerd? Een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie laat weten dat “een bedrag wordt uitgekeerd wanneer een tip leidt tot aanhouding én een oplossing van een strafbaar feit”. Het is niet nodig dat de tip tot een veroordeling leidt. Uiteraard komt iemand die zelf verdachte in de zaak waarover hij of zij informeert niet in aanmerking voor een beloning.

Tussen 1963 en 2016 werd in enkele tientallen zaken per jaar de hulp van het volk ingeroepen. Vanaf 2016 is dat aantal fors toegenomen tot rond de zeventig zaken. Volgens een woordvoerder van de politie heeft dat te maken met de coldcasekalender. Sinds 2016 verspreidt de politie de coldcasekalender onder meer in gevangenissen. Iedere week bevat één onopgelost misdrijf. Doordat er opnieuw is gekeken naar oude zaken, zijn beloningen aangepast en verhoogd, en worden ze uitgeloofd in zaken waarin ze nog niet waren uitgeloofd. Door het uitloven van een beloning krijgt een oude zaak weer publiciteit, wat volgens de woordvoerder tot gevolg heeft dat er altijd weer nieuwe informatie bovenkomt.

Er is geen onderzoek gedaan naar een verklaring voor het feit dat er maar weinig beloningen daadwerkelijk worden uitbetaald. De woordvoerder van de politie denkt dat een mogelijke verklaring is dat de oplossing van levensdelicten door de politie in Nederland al erg hoog is. De hulp van het Nederlandse volk wordt pas ingeroepen als de politie er niet uitkomt.

Degene die de gouden tip heeft die leidt tot de aanhouding van de voortvluchtige Ridouan Taghi en Said Razzouki kan op dit moment de hoogste beloning uitgekeerd krijgen: 100.000 euro per persoon.