Barman ontslagen na nuttigen whisky tijdens werk

Het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba heeft besloten dat een barmedewerker van een uitgaansgelegenheid op Aruba terecht is ontslagen door zijn werkgever nadat hij een glas whisky had genuttigd onder werktijd. De oud-werknemer dient ook 3150 Arubaanse florin te betalen voor de gemaakte juridische kosten, dit is 1,5 keer zijn maandsalaris.

Zaak

De barman werkte sinds 2021 voor een horecabedrijf dat twee restaurants op Aruba exploiteert. Hij verdiende bruto per maand 2500 Arubaanse florin, dit is ongeveer 1200 euro.  In december 2021 werd de barman eerst geschorst en later ontslagen doordat hij zich niet had gehouden aan de regels van het bedrijf, hij had alcohol genuttigd onder werktijd.

Het horecabedrijf stapte naar de rechter om het arbeidscontract te kunnen ontbinden. Voor de rechter eiste de barman zijn baan terug, hij vond de straf veel te zwaar. Ook ontkende hij dat hij het drankje had gestolen, een klant zou het hem hebben aangeboden. Uiteindelijk heeft de rechter toch besloten dat de werkgever correct heeft gehandeld en de barman had mogen ontslaan. Het is immers verboden om alcohol te drinken onder werktijd. De barman dient ook deels de juridische kosten van zijn oud-werkgever te vergoeden. Deze kosten zijn 1,5 keer zijn maandsalaris.

Alcohol onder werktijd

Artikel 678 lid 2 sub c van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek bepaald dat alcohol of drugsmisbruik gronden zijn om een werknemer op staande voet te ontslaan. Staande voet houdt in dat het dienstverband per direct stopt waardoor de werknemer geen recht meer heeft op werk en loon. Ook universiteiten maken steeds vaker regels over het nuttigen van alcohol tijdens werktijd. Zo heeft de universiteit Utrecht besloten dat vanaf 1 september 2019 borrels en evenementen in en rondom universiteitsgebouwen die plaatsvinden vóór 17.00 alcoholvrij zijn. Deze regel geldt voor medewerkers, studenten en externen.