Bankrekeningen van raadsleden moeten inzichtelijk zijn

VVD-Kamerlid Roald van der Linde vindt dat banken de bankrekeningen van raadsleden in moeten kunnen kijken. Dit liet hij weten op de radiozender BNR. Volgens Van der Linde moet dit witwassen en financiering van terrorisme voorkomen. Banken hadden al de mogelijkheid om bankrekeningen van rechters, ministers en Kamerleden in te zien.

Door Winand Kuiper

De Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) heeft tot doel om witwassen en financiering van terrorisme te bestrijden. Met de Wwft krijgt de opsporing meer informatiebevoegdheden en krijgen de in de wet genoemde instellingen een meldingsplicht. Witwassen houdt in dat illegaal verkregen geld of vermogen legaal wordt gemaakt, zodat de herkomst van het illegaal verkregen vermogen niet zichtbaar is. Onder financiering van terrorisme verstaat de wet vermogen dat wordt gebruikt om terroristische activiteiten mee mogelijk te maken. Op grond van de Wwft zijn instellingen, waaronder banken, verplicht om onderzoek te doen naar hoge politici en militairen, rechters, directeuren van staatsbedrijven en hun directe familie voordat de instellingen zaken gaan doen met mensen in deze functie.

Voorstel VVD

VVD is van mening dat de wet nu ook zou moeten gaan gelden voor raadsleden van Nederlandse gemeenten, om vermenging van de boven- en onderwereld tegen te gaan. Van der Linde is niet in de veronderstelling dat dit extra werk oplevert voor de in de wet genoemde instellingen, zo laat de Telegraaf weten. Banken, maar ook andere instellingen, hoeven niet elke transactie na te kijken maar hebben zo wel de mogelijkheid om te controleren op grote bedragen, volgens van der Linde.

Kritiek

Het plan van Van der Linde kon nog dezelfde dag rekenen op kritiek van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. Voorzitter Bahreddine Belhaj liet volgens Binnenlands Bestuur weten dat met het plan hardwerkende mensen in het verdachtenbankje worden geplaatst. Daarnaast is de voorzitter van mening dat het plan van de VVD schadelijk is voor de functie van gemeenteraadsleden.

Lector ondermijning van de Avans Hogeschool, Emile Kolthoff, noemt het plan om raadsleden hun bankrekening te screenen ‘schieten met hagel’. Kolthoff is van mening dat politieke partijen zelf de verantwoordelijkheid op zich moeten nemen om kandidaten goed te screenen. Daarnaast gelooft Kolthoff dat het inzichtelijk maken van bankrekening witwassen niet tegen zal gaan, omdat witwassen nauwelijks via de eigen bankrekening gaat. Witwassen moet volgens de lector op een andere manier aan het licht gebracht worden.