Bagage kwijt of beschadigd na een vlucht? Dit moet je doen!

Je hebt na lang en hard werken eindelijk vakantie en stapt in de taxi naar het vliegveld voor een paar weken zon. Je geeft je bagage netjes af bij de balie en gaat door de douane. Bij aankomst wacht je bij de band op jouw koffer. Na een lange tijd is de band leeg en de ruimte verlaten zonder dat je jouw koffer hebt zien langskomen. Je bagage is veel te laat, kapot of kwijt. Het Rechtenstudentje vertelt in vier stappen wat je moet doen.

Door Marieke Braad

1. Vul een Property Irregularity Report-formulier in, het zogenaamde PIR-formulier.
Meteen nadat je op het vliegveld bent aangekomen, dien je een PIR-formulier in te vullen.  Met dit formulier kunt u een klacht indienen. De luchtvaartmaatschappij gaat hierna zo snel mogelijk zoeken naar de bagage. Bij beschadiging kun je met het formulier aangeven waar en in welke mate de beschadigingen zich bevinden.

2. Zorg dat je voor de vlucht een reisverzekering hebt afgesloten.
Indien de luchtvaartmaatschappij niet aansprakelijk is voor de schade kan een reisverzekering ervoor zorgen dat de schade die geleden is toch nog wordt vergoed.

3. Check of je een pakketreis of je los ticket hebt geboekt.
De luchtvaartmaatschappij kan namelijk alleen worden aangesproken indien je een los vliegticket hebt geboekt. Bij pakketreizen kan de reisorganisatie worden aangesproken. Deze is namelijk verantwoordelijk voor goede zorg tijdens de reis en dus ook voor het vervoer van de bagage. Let dus op aan wie je de klacht richt.

4. Let op de termijnen. 
Bij beschadiging van de bagage dien je binnen zeven dagen nadat je de bagage hebt ontvangen de luchtvaartmaatschappij schriftelijk aansprakelijk hebben gesteld. Dit moet nadat je het PIR-formulier hebt ingevuld. Bij vertraagde bagage moet men binnen 21 dagen nadat je de bagage hebt ontvangen de luchtvaartmaatschappij schriftelijk aansprakelijk hebben gesteld. Ook hiervoor is het PIR-formulier vereist.

Voor meer informatie kunt u hier klikken. Dit is de website waar de Rijksoverheid je naar toe stuurt.