Arnhemse vrouw eist ton schadevergoeding Ouwehands Dierenpark na val

Wat begon als een mooi dagje uit eindigde voor een 61-jarige vrouw uit Arnhem drie jaar geleden in een nachtmerrie. Bij een bezoek aan Ouwehands Dierenpark viel de bezoekster over een muurtje en brak daarbij haar rug. Volgens de advocaat van de vrouw voldoet het muurtje niet aan de veiligheidseisen. Daarom eisen de vrouw en haar advocaat minimaal een ton aan schadevergoeding én erkenning van de aansprakelijkheid van Ouwehands Dierenpark. 

Door Kirsten Rolloos

Het ongeluk gebeurde op weg naar de tijgers en olifanten. De Arnhemse ging achter haar kleinkinderen aan die over het pad renden. Omdat zij haar evenwicht verloor viel ze achterstevoren over een laag muurtje aan de zijkant van het pad. De vrouw viel recht naar beneden waar zij twee meter lager op de grond belandde. Haar advocaat spreekt van een ‘doodsmak’. Na de val stond de vrouw doodsangsten uit: ze had het idee dat ze bij de tijgers in de kooi was gevallen en dat haar laatste uur geslagen had. Gelukkig bleek dat niet het geval.

De gevolgen van de val waren echter wel groot: de vrouw liep een gebroken rug, verschillende gebroken ribben en een gescheurde milt op. Daarvoor heeft zij destijds elf dagen in het ziekenhuis doorgebracht. De vrouw kampt nog altijd met de gevolgen van het drama. Ze is arbeidsongeschikt geraakt, beperkt in haar taken in huis en heeft dagelijks last van nek- en rugklachten.

Inmiddels zijn de vrouw en haar advocaat een rechtszaak gestart tegen Ouwehands Dierenpark. Volgens hen is de dierentuin aansprakelijk voor de val. Letselschade-advocaat Oscar Hijink, de advocaat die de vrouw bijstaat, stelt dat het muurtje niet voldoet aan de veiligheidseisen die van een dierentuin verwacht zou mogen worden. Het muurtje was maar 40 centimeter hoog, en niet voorzien van een balustrade. Hijink zegt dat de valhoogte bij zo’n laag muurtje lager moet zijn. In juridische termen vinden de vrouw en haar advocaat dat er sprake was van gevaarzetting: Ouwehands Dierenpark riep een gevaarlijke situatie in het leven voor een ander zonder dat er voorzorgsmaatregelen waren getroffen. Dit kan een onrechtmatige daad opleveren.

De verzekeraar van de dierentuin bood eerder 5000 euro aan als schikking. Hijink vindt echter niet dat dit bedrag de geleden schade dekt. ”Alles bij elkaar zou je minimaal 100.000 euro mogen verwachten”, aldus de advocaat. Of de rechter het hiermee eens is wordt naar verwachting in december bekend. De zaak kom eind oktober voor de rechter in Arnhem, waarna als het goed is zes weken later de uitspraak volgt.