Apple en Qualcomm hebben een appeltje te schillen

Apple en de chipmaker Qualcomm zijn al een tijdje verwikkeld in een groot aantal rechtszaken over patenten en de licentiekosten die daarbij komen kijken. Qualcomm vindt om deze reden dat de iPhone X in de Verenigde Staten uit de schappen moet worden gehaald.

Door Liza Ovsyanko

Het begon met Qualcomm die in juli een aanklacht indiende tegen Apple. Het bedrijf stelde dat Apple een patentinbreuk maakte rondom het verlengen van de accuduur van mobiele telefoons. Apple reageerde eind november op de aanklacht door ook Qualcomm te beschuldigen van patentschending en geeft hierbij als reden dat Qualcomm vergelijkbare patenten schendt. Apple stelt dat de Snapdragon chips van Qualcomm, die ook in Android toestellen worden gebruikt, een inbreuk maken op de patenten van Apple.

De patenten van Apple verzekeren dat elk deel van de processor van een mobiele telefoon alleen het minimum vermogen nodig heeft. Wanneer een deel van de processor niet gebruik wordt, wordt dat deel in slaapstand gezet en werken de andere functies beter.

Nu is het zo dat de Qualcomm wil dat de rechter de verkoop van de iPhone X verbiedt. Meer specifiek staat in de klacht dat Apple de import, en daarmee ook de verkoop, van de iPhones stop moet zetten. Qualcomm heeft aan de International Trade Commission (ITC), het Amerikaanse overheidsagentschap dat gaat over patentdisputen, gevraagd om een verkoopverbod.

Voor Apple is dit een lastige keuze, want een importverbod betekent minder inkomsten in Amerika. Apple moet nu een keuze maken tussen schikken of ervoor zorgen dat zij de juridische strijd wint.