App Parkeerwekker niet meer toegestaan in Amsterdam

De parkeerapp ‘Parkeerwekker’ bestaat pas een half jaar, maar is door de voorzieningenrechter nu al verboden in Amsterdam. Parkeerwekker stuurt ‘vergeetachtige’ parkeerders een bericht wanneer een scanvoertuig langs hun geparkeerde auto rijdt om zo een boete te kunnen voorkomen. Daarmee zet de app volgens de voorzieningenrechter aan tot het ontduiken van parkeergeld.  

Door Kirsten Rolloos

In september leidde de lancering van de app Parkeerwekker tot behoorlijk wat ophef bij gemeenten. Parkeerwekker stuurt gebruikers die niet voor hun parkeerplek hebben betaald een bericht wanneer er een scanauto langsrijdt. Daarvoor maakt de app gebruik van dashcams in auto’s van gebruikers van de app, die worden aangesloten op een algoritme dat de beelden analyseert. Als een gebruiker een melding ontvangt, heeft diegene vijf minuten de tijd om de parkeerkosten te betalen en een boete te ontlopen.

Volgens de gemeente Amsterdam overtreedt de Parkeerwekker privacyregels en ondermijnt de app de handhaving van het parkeerbeleid. De gemeente sommeerde de eigenaar dan ook te stoppen met de app. Luis Roman, de eigenaar van het bedrijf achter de app, liet echter weten dat hij niet van plan is om de app uit de lucht te halen.

Kort geding

Nadat een gesprek tussen de gemeente en ondernemer Luis Roman op niets uitliep, spande de gemeente een kort geding aan. De voorzieningenrechter heeft nu geoordeeld dat Parkeerwekker niet meer mag worden aangeboden en gebruikt in de gemeente Amsterdam. Hoewel Parkeerwekker is opgezet om vergeetachtige parkeerders te herinneren dat zij parkeergeld moeten betalen, denkt de voorzieningenrechter dat de app vooral door parkeerders wordt gebruikt die helemaal niet van plan zijn om parkeergeld te betalen. De voorzieningenrechter is dan ook van oordeel dat Parkeerwekker aanzet tot onrechtmatige gedragingen, namelijk het niet betalen van het verschuldigde parkeergeld. Dat levert een onrechtmatige daad tegen de gemeente Amsterdam op, die parkeergeld misloopt en daardoor schade lijdt. Parkeerwekker mag daarom niet meer worden aangeboden en gebruikt in de gemeente Amsterdam.

Andere gemeenten

Parkeerwekker is nog steeds beschikbaar in Utrecht, Groningen, Rotterdam, Tilburg, Delft en Leiden. Dat de app door de rechter is verboden in Amsterdam, is mogelijk ook goed nieuws voor de andere gemeenten waar de app actief is. De gemeente Leiden heeft Parkeerwekker al gesommeerd te stoppen met de app, maar daar is nooit reactie op gekomen. Leiden overweegt nu ook juridische stappen. Een woordvoerder van de gemeente Utrecht laat weten blij te zijn met de uitspraak van de Amsterdamse rechter. De gemeente Utrecht gaat de uitspraak bestuderen en kijken wat de consequenties zijn.

Op haar website laat Parkeerwekker weten dat zij zich niet kan vinden in het oordeel van de rechter en dat een bodemprocedure zal worden aangespannen. Ondertussen werkt Parkeerwekker aan een aangepaste versie die binnenkort online zal komen.