AP: Sauna-eigenaren bewust van regelgeving cameratoezicht

Begin maart dit jaar werden saunabezoekers flink opgeschrikt. Op het internet waren videobeelden met daarop ontklede saunabezoekers uitgelekt. Bij privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP) kwamen 130 meldingen binnen van verontruste saunabezoekers over cameratoezicht in sauna’s. Inmiddels heeft de AP een steekproef gedaan. Goed nieuws: er zijn geen nieuwe overtredingen ontdekt.

Door Kirsten Rolloos

Elf sauna’s zijn door de AP verrast met een onaangekondigde controle. Naar aanleiding van meldingen van saunabezoekers die mogelijk ontkleed gefilmd werden in sauna’s, controleerde de AP op de aanwezigheid van camera’s in ruimtes waar bezoekers ontkleed zijn. Het maken van video-opnames van ontklede mensen in een sauna is natuurlijk in strijd met privacywetgeving.

Volgens Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP, zijn sauna-eigenaren zich inmiddels bewust van de regels. Bij 9 van de 11 onderzochte sauna’s werden geen werkende camera’s gevonden in ruimtes waar bezoekers ontkleed zijn. Bij de andere twee sauna’s werd een slecht werkende camera en verkeerd afgestelde camera aangetroffen. Deze sauna-eigenaren hebben er inmiddels voor gezorgd dat ook zij voldoen aan de regels.

Soms maken sauna’s gebruik van nep-camera’s of uitgeschakelde camera’s in ruimtes waar bezoekers ontkleed zijn. Dit zou volgens sauna-eigenaren preventief werken tegen diefstal en ongewenste intimiteiten. De AP kan zich voorstellen dat de nep-camera’s voor verwarring kunnen zorgen onder saunabezoekers. Daarom wordt sauna-eigenaren aangeraden om bezoekers te informeren over cameratoezicht en waar het dragen van een badjas verplicht is.