Anti-abortusdemonstranten bij abortusklinieken: pro-choice of pro-life?

Bijna alle veertien abortusklinieken in Nederland hebben te maken met anti-abortusdemonstranten. Deze demonstranten vallen vrouwen bij abortusklinieken lastig door ze aan te spreken en door bijvoorbeeld een poster van een ongeboren kind op hun buik te portretteren. De abortuskliniek in Rotterdam vraagt de gemeente nu om hulp.

Door Bo Geurts

‘Officieel mogen ze [de demonstranten, red.] alleen aan de overkant van de weg staan, maar daar houden ze zich niet aan,’ zegt de directeur van de kliniek tegen RTV Rijnmond. ‘Zij staan dan voor onze deur. Vrouwen moeten zo pal langs die demonstranten.’

Hoewel het recht om te demonstreren een grondrecht is, dient er volgens de Rotterdamse fracties van de PvdA, GroenLinks en D66 wel naar een manier te worden gezocht waarop vrouwen in kwetsbare situaties zo min mogelijk last hebben van de demonstranten. De fracties willen weten welke maatregelen er inmiddels al zijn getroffen om bezoekers van abortusklinieken te beschermen. Daarnaast wordt gekeken of een bufferzone een optie is. Dit is een zone bij de abortuskliniek waar niet gedemonstreerd mag worden. Anderzijds dient er, om het recht op demonstratie te beschermen, ook de optie van een demonstratiezone te worden bekeken. Dit is een zone waar juist wel zal mogen worden gedemonstreerd.

Eerder dit jaar bleek dat ook abortuskliniek Het Vrelinghuis in Utrecht steeds vaker last heeft van demonstranten.

Roe v. Wade

Het opkomen van de demonstranten voor het ongeboren leven kent een lange geschiedenis. De meest controversiƫle uitspraak hieromtrent is het in 1973 door het Amerikaanse Hooggerechtshof gewezen arrest Roe v. Wade. Het Hof sprak zich hier uit over de toenmalige abortuswetgeving in de Verenigde Staten en oordeelde dat het recht op abortus besloten lag in het recht op privacy. Daardoor werden wetten die abortus verboden ongrondwettelijk verklaard en dus opgeheven. Hierdoor ontstond er een pro-life beweging en een pro-choice beweging. Aanhangers van de pro-life beweging gingen massaal demonstreren bij abortusklinieken tegen de opheffing van wetten die abortus verbieden.

Meer lezen over de pro-life en de pro-choice beweging? Het boek Roe v. Wade; The Abortion Rights Controversy in American History van N.E.H. Hull en Peter Charles Hoffer is een aanrader.