Anker & Anker verdedigt verdachte in zaak Derk Wiersum

Tjalling van der Goot, strafrechtadvocaat bij Anker & Anker in Leeuwarden, zal de verdediging van de verdachte van de moord op advocaat Derk Wiersum voor zijn rekening nemen. Dat maakte het kantoor donderdag bekend op zijn website.

Strafrechtadvocaat Derk Wiersum werd op woensdagochtend 18 september van dit jaar neergeschoten in Amsterdam. De verdachte in de zaak werd begin oktober opgepakt. Hij zit momenteel in beperkingen en mag alleen contact hebben met zijn advocaat.

Op de website van Anker & Anker is een verklaring te lezen over de verdediging van de verdachte. ‘Net als velen waren alle medewerkers van kantoor Anker & Anker geschokt na de moord op confrère Wiersum. […] Ons kantoor is zich van de gevoeligheid van deze strafzaak terdege bewust. Maar juist in een democratische rechtsstaat is het essentieel dat rechtshulp aan iedere verdachte gegarandeerd blijft. […] Advocaten verdedigen niet de daad, maar de verdachte.’

Schok en gevolgen

De moord op Wiersum schokte Nederland. Met name binnen de advocatuur ontstond tumult. Vlaggen ging halfstok, er werd een herdenkingsdienst gehouden en voor de kinderen van Wiersum werd een studiefonds opgericht. Ook de discussie over de veiligheid van advocaten laaide weer op. Als gevolg daarvan werd er begin oktober een telefoonnummer opengesteld waarvan bedreigde advocaten voortaan gebruik kunnen maken: het Contactpunt Beroepsgroepen. Ook rechters kunnen hier terecht.

Daarnaast leidde de gebeurtenis opnieuw tot een discussie over kroongetuigen. Wiersum stond een kroongetuige bij in een omvangrijk liquidatieproces, was hem dat fataal geworden? Meer over deze discussie lees je hier.

Lees ook: Eindhovense advocaat neergestoken in zijn kantoor; over geweld tegen advocaten