Amsterdamse advocaat van kroongetuige geliquideerd

Advocaat Derk Wiersum is woensdagochtend neergeschoten in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. Het gaat vermoedelijk om een liquidatie, meldt de Telegraaf.

De politie kreeg rond 07.30 uur een melding van een schietpartij op de Imstenrade. De dader wist te voet te ontkomen. Het gaat vermoedelijk om een jongen tussen de zestien en twintig jaar van circa 1.75 meter lang, zo blijkt uit een melding van Burgernet.

De 44-jarige Amsterdamse strafrechtadvocaat vertegenwoordigde de Utrechtse Nabil B. (32), een kroongetuige in een groot liquidatieproces. Volgens het Algemeen Dagblad werd de advocaat al eerder bedreigd en werd gesproken over extra beveiliging.

Diverse partijen hebben met grote verslagenheid gereageerd op het nieuws. ‘Schokkend’ en ‘een aanslag op de rechtsstaat’, zegt advocaat Geert-Jan Knoops. Ook de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) betuigt medeleven, net als diverse Kamerleden.

Wiersum studeerde rechten in Groningen en werd in 2003 be√ędigd als advocaat. Hij werkte een tijdlang bij verschillende kantoren, maar voerde sinds maart van dit jaar een eigen praktijk onder de naam ‘Advocatenkantoor Wiersum’. Naast strafrechtadvocaat was hij rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant en sinds 2005 penningmeester van de Stichting Rechtshulp Terdoodveroordeelde. Hij laat een vrouw en twee jonge kinderen achter.

Aanslagen

Het is niet de eerste keer dat een advocaat doelwit is van een liquidatie of aanslag. In 2004 werd de 32-jarige advocaat Machiel Pul uit Doetinchem doodgestoken door een achttienjarige jongen. In 2001 werd een bomaanslag gepleegd op de Utrechtse advocaat Paul Bovens (44). Hij was op het moment van de ontploffing niet op kantoor, maar besloot later uit de advocatuur te stappen. In 2017 werd een vrouwelijke advocaat (38) uit Zoetermeer slachtoffer van een steekpartij in haar eigen kantoor. Deze zaak loopt nog steeds.

Lees ook: Eindhovense advocaat neergestoken in zijn kantoor; over geweld tegen advocaten