Amsterdams coldcaseteam onderzoekt Deventer moordzaak

De Hoge Raad heeft het coldcaseteam uit Amsterdam opnieuw opdracht gegeven om te kijken naar de Deventer moordzaak. Het Algemeen Dagblad meldt dat de focus komt te liggen op het DNA-onderzoek dat destijds is gedaan. Dit onderzoek leidde tot de veroordeling van Ernest Louwes wegens de moord op de weduwe Wittenberg. Louwes werd na veel procedures veroordeeld tot twaalf jaar cel.

Door Winand Kuiper

Al ruim vijf jaar onderzoekt Diederik Aben, advocaat-generaal van de Hoge Raad, of het onderzoek op de moord op Wittenberg opnieuw gedaan moet worden. De advocaat van Louwes, Geert-Jan Knoops, liet eerder al weten een herzieningsverzoek bij de Hoge Raad te overwegen.

Aben heeft in zijn onderzoek Engelse experts de opdracht gegeven om opnieuw te kijken naar het DNA dat werd gevonden op de blouse van Wittenberg. Volgens zowel de Engelse expert als het Nederlandse NFI zijn de sporen afkomstig van Louwes. Aben laat in het Algemeen Dagblad weten dat het huidige team van de technische recherche kijkt naar de objectieve informatie zoals foto’s en rapporten van de sporen op de toenmalige plaats delict. Aben wil er zeker van zijn dat de recherche niks heeft gemist.

Geert-Jan Knoops uitte al eerder zijn onvrede over het onderzoek dat Aben heeft laten verrichten. Als reactie op deze onvrede heeft Aben het coldcaseteam van Amsterdam gevraagd om nogmaals in de Deventer Moordzaak te duiken.

Deventer Moordzaak

De Deventer Moordzaak betreft onderzoek naar de moord op de toen zestigjarige weduwe Jacqueline Wittenberg. Weduwe Wittenberg werd in 1999 vermoord. Ernest Louwes kwam al gauw in beeld als verdachte, omdat hij als laatst contact zou hebben gehad met Wittenberg en op het moment van de moord in de buurt van Deventer was. Daarnaast zou uit een geurproef blijken dat er een verband was tussen Louwes en het veronderstelde moordwapen. Later kwam het Openbaar Ministerie met nieuw bewijs er DNA-sporen van Louwes waren aangetroffen op de blouse van Wittenberg.

Louwes zou volgens het Openbaar Ministerie uit zijn op het geld van Wittenberg. Zij had Louwes aangewezen als executeur-testamentair van een stichting die moest worden opgericht na haar dood. Louwes werd ook voorzitter van deze stichting volgens het testament. Hierin zou volgens het Openbaar Ministerie zijn motief hebben gelegen.

Doordat Louwes zowel in beroep als in cassatie is gegaan en er meerdere herzieningsverzoeken zijn ingediend door zijn advocaten, is de Deventer Moordzaak een van de langstlopende strafrechtelijke onderzoeken van ons land. Louwes kwam in 2009 vrij en strijdt sindsdien voor eerherstel.