Amsterdam investeert in gelijkheid: meer openbare toiletten voor vrouwen

Na jarenlange discussie over het gebrek aan openbare toiletten voor vrouwen in Amsterdam heeft de gemeente eindelijk besloten om actie te ondernemen. Er wordt vier miljoen euro geïnvesteerd in de bouw van nieuwe openbare toiletten in de stad.

De aanleiding voor deze ontwikkeling was de uitspraak in de zaak tegen de Amsterdamse studente Geerte Piening. In 2015 kreeg zij een boete voor wildplassen op het Leidseplein, maar ze vocht deze in 2017 aan bij de rechter. Ze betoogde dat er in het centrum van Amsterdam te weinig openbare toiletten waren voor vrouwen, waardoor ze geen andere keuze had dan wildplassen. De rechter oordeelde echter dat de boete terecht was; ondanks dat er te weinig vrouwentoiletten zijn, had ze ook naar een urinoir voor mannen kunnen gaan. Wel werd de boete wel verlaagd van 140 euro naar 90 euro.

Plasprotestacties

Nadat de rechter deze uitspraak deed, ontstond er een golf van ophef en verontwaardiging. Vrouwen gingen massaal wildplassen op openbare plekken of voerden actie bij urinoirs, waarmee ze benadrukten dat urinoirs niet geschikt zijn voor vrouwen. Deze acties dienden als een reactie op het gebrek aan genderneutrale toiletten.

Na de protesten nam de gemeenteraad in 2018 een motie omtrent dit onderwerp aan. Ilana Rooderkerk, destijds gemeenteraadslid namens D66, kwam in deze motie met het voorstel voor Baas over Eigen Blaas en pleitte voor meer openbare toiletten die daarnaast toegankelijk zijn voor iedereen. De motie richtte zich namelijk niet alleen op vrouwen. Voor een grote groep mensen, waaronder buikpatiënten, kinderen en ouderen, is het van groot belang dat er meer openbare toiletten beschikbaar zijn, net als voor toeristen.

Plasvriendelijke gemeenten en apps

Verschillende gemeenten buiten Amsterdam ondernamen om die reden al actie om te voorzien in de toiletbehoefte van hun inwoners. Uit een onderzoek van de HogeNood-App en de Maag Lever Darm Stichting volgt dat de Gelderse gemeente West Maas en Waal dit jaar bovenaan staat als meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland.  Op de tweede plaats staat de Utrechtse gemeente Amersfoort en op de derde plaats de voormalige nummer één van vorig jaar, Veere in Zeeland. De Maag Lever Darm Stichting pleit voor de uitbreiding van openbare toiletten in gemeenten zodat zowel patiënten met spijsverteringsziekten als andere mensen die zich niet comfortabel voelen om naar buiten te gaan uit angst om geen toegang tot toiletten te hebben, worden gesteund.

Daarnaast zijn er verschillende apps beschikbaar om het vinden van openbare toiletten te vergemakkelijken. De HogeNood-app is op dit moment de bekendste app voor het vinden van openbare toiletten binnen de Benelux. Daarnaast beschikt de internationale app Flush over 190.000 toiletlocaties wereldwijd. Hoewel het geen toiletapp is, beschikt Google Maps wel over een functie voor het vinden van openbare toiletten.