Amerikaanse elite aangeklaagd voor fraude

Vijftig Amerikanen zijn afgelopen week aangeklaagd voor fraude. Ze zouden deel uitmaken van een groot fraudeschandaal door hun kinderen met ‘donaties’ op prestigieuze universiteiten proberen te krijgen. Onder hen behoren actrices Felicity Huffman (Desperate Housewives, Frasier) en Lori Loughlin (Full House, When Calls the Heart).

Huffman werd dinsdagochtend om 06.00 uur van haar bed gelicht. Ze zou samen met haar man ruim dertienduizend euro hebben betaald aan een universiteitsmedewerker die de toelatingstest van hun oudste dochter na zou kijken en verbeteren. Later die dag kwam ze op borgtocht (ruim tweehonderdduizend euro) vrij.

Loughlin zou met haar man bijna een half miljoen euro hebben betaald om hun twee dochters op een prestigieuze universiteit in Los Angeles te laten studeren. Zij meldde zich dinsdag bij de rechtbank van Los Angeles om zich te verantwoorden en kwam na betaling van een borgsom van negen ton weer op vrije voeten. Haar man moest hetzelfde bedrag betalen.

De groep vermeende fraudeurs bestaat uit ten minste negen atletiekcoaches (zij namen ‘donaties’ aan) en 33 ouders, waaronder invloedrijke Amerikanen uit de juridische, mode- en filmwereld. De betrokken medewerkers zijn verbonden aan onder meer Yale, Stanford, Georgetown, de University of Texas en de University of California.