Amerikaan op bootje wil asiel in Rusland

Wel heel opmerkelijk nieuws: een Amerikaanse man heeft met een bootje de zee overgestoken en vraagt nu politiek asiel in Rusland aan. Russische grenswachters keken raar op toen zij de man arresteerden en zijn Amerikaanse nationaliteit zagen.

Door Jolein Rijkers

De man was naar eigen zeggen voor de kust van Alaska aan het vissen en jagen, toen hij plotseling koers zette in westelijke richting. De avonturier zou verklaard hebben dat hij zijn zinnen had gezet op China, maar strandde in de provincie Tjsoekotka in het noordoosten van Rusland. Hij werd gevonden en aangehouden wegens het illegaal oversteken van de Russische grens.

In berichten wordt openlijk getwijfeld aan de geestelijke gezondheid van de man. Onderzocht wordt of hij een persoonlijkheidsstoornis heeft. Het Amerikaanse consulaat erkent dat het voorval heeft plaatsgevonden: “We weten ervan. We werken samen met de autoriteiten en bieden consulaire diensten.” De Russische geheime dienst, waaronder de grensbewaking valt, bevestigt noch ontkent het voorval.

 

Bron: De Gelderlander 4-8-2018, p. 12.