Alles wat je moet weten over cryptovaluta

Bitcoins hebben de juridische status van ruilmiddel, maar niet die van geld. En de Nederlandsche Bank waarschuwt voor de risico’s, maar nam in oktober van dit jaar toch het eerste Bitcoin bedrijf op in een speciaal register. Hoe zit het nu precies met de bitcoin, met cryptovaluta in het algemeen en hoeveel papiergeld heb je nodig om het te kopen?

De bitcoin is de bekendste vorm van cryptovaluta. Het is de eerste gedecentraliseerde digitale munt die werkt zonder een centrale bank of centrale beheerder. Je kan dus zonder tussenkomst van een derde partij on- en offline betalingen doen. De virtuele munt is niet verbonden aan een bepaald land en kan ook door iedereen gebruikt worden.

Hoeveel kost een bitcoin?

Net als bij andere munten geldt dat de bitcoin onderhevig is aan allerlei prijsstijgingen en -dalingen. De Bitcoin koers is op diverse online plekken te controleren. Op dit moment zou je afgerond zestienduizend euro moeten neertellen voor één bitcoin.

Waar kun je betalen met bitcoins?

Met name grote Amerikaanse bedrijven laten betalen met bitcoin toe, zoals Burger King, Amazon en Subway. Ook een pizza via Thuisbezorgd kun je echter met bitcoin betalen. Daarnaast is dit aan de Nederlandse kassa’s in fysieke winkels steeds vaker mogelijk.

Welke andere cryptovaluta zijn er?

Naast cryptovaluta die enkel dienen als betalingsmiddel, zoals bitcoin, zijn er ook valuta die een ander doel dienen. Zo zijn er crypto’s in de vorm van digitale aandelen, kunnen ze een fysiek product vertegenwoordigen, zoals goud, of dienen ze als dividenduitkering, waarbij ze dan “dividend-token” worden genoemd. Een voorbeeld daarvan is Kucoin Shares (KCS). Mensen die dergelijke shares hebben, ontvangen iedere dag een bedrag, afhankelijk van de winst die het platform Kucoin maakt. Een andere bekende vorm zijn cryptovaluta die je toegang geven tot producten of diensten binnen de blockchain. Dit worden “utility tokens” genoemd. Het meest bekende voorbeeld hiervan is Ethereum. Ook de Ethereum koers kun je gewoon online bekijken.

Wat zijn de voordelen en risico’s van bitcoin?

Zowel de voordelen als nadelen van bitcoin zijn heel duidelijk. Bitcoins zijn snel en veilig. Daarnaast zijn ze schaars – en dus waardevol – én kun je betalingen met bitcoins anoniem uitvoeren. Tegelijkertijd kan handelen in bitcoin risicovol zijn door de sterk wisselende koers. Ook de transactiekosten kunnen per dag verschillen.

Hoe denkt De Nederlandsche Bank (DNB) over cryptovaluta?

Investeren in crypto’s is riskant, zegt DNB op haar website. De waarde van cryptovaluta kan snel op en neer gaan en ook is het niet altijd duidelijk welke partijen ze uitgeven en beheren. Als een partij failliet gaat, is er geen garantiestelsel. Daarnaast zijn ze kwetsbaar voor financieel-economische criminaliteit, zoals witwassen. Tegelijkertijd ziet DNB kansen in diverse soorten crypto’s, omdat je er sneller en goedkoper buitenlandse betalingen mee kunt doen. Begin november van dit jaar accepteerde DNB nog drie nieuwe crypto-exchanges als officiële handelsplatformen.