53 Stemwijzers op een rijtje!

850.000 jongeren mogen dit jaar voor het eerst gaan stemmen. Ook de redactie van Het Rechtenstudentje vindt het belangrijk dat zij van dit recht gebruikmaken. Speciaal voor hen (en natuurlijk ook voor de rest!), zetten we alle beschikbare stemwijzers op een rijtje.

Hieronder vind je 53 stemwijzers, onderverdeeld in informatiewijzers en stemwijzers met quizvragen. Sommige zijn algemeen, andere meer toegespitst op een specifiek onderwerp, zoals milieu, cultuur of jongeren. Scroll daarnaast helemaal naar onderen voor een drietal handige (achtergrond)artikelen over stemmen én een infographic over de verkiezingen.

Maarrr, voordat je aan onderstaande wijzers begint, zou je eigenlijk met de de Mag ik stemmen?-toets moeten starten!

01. BeterStemmen [quiz]
Je geeft elk partij een cijfer. Als je je stem hebt uitgebracht, kan je direct jouw stemmen vergelijken met die van anderen. Je ziet hoeveel vertrouwen andere BeterStemmers hebben in de politieke partijen die meedoen met de 2de kamerverkiezingen in maart.

02. Casinowijzer
Met dit overzicht krijg jij eenvoudig en snel een goed beeld van welke partij qua kansspelbeleid het beste bij jou past.

03. Culturele Stemwijzer
Geen quiz, wél een overzicht van hoe de verschillende partijen over kunst denken.

04. Dierenkieswijzer (quiz)
Achttien stellingen over kwesties als het btw-tarief op rekeningen van de dierenarts, stunten met vleesprijzen en fokken met rasdieren.

05. Grondwetwijzer
Met deze tabel kun je politieke partijen beoordelen aan de hand van de Nederlandse grondwet, gebaseerd op de verkiezingsprogramma’s van partijen en hun houding in het Kamerdebat. Kwesties zijn onder andere het staatsbestel, wereldwijde migratie, klimaat en internationale politiek.

06. Fairkiezingswijzer
Beweeg met je muis over de icoontjes en zie in één oogopslag hoe de politieke partijen al dan niet rekening houden met de belangen van ontwikkelingslanden. Onderwerpen zijn onder andere klimaat, vrede & veiligheid en eerlijk werk. Klik op een onderwerp of op een partij en lees hun uitgebreide analyse.

07. Fiscale Stemwijzer [quiz]
De Fiscale Stemwijzer vergelijkt de belastingmaatregelen uit de (concept) verkiezingsprogramma’s van dertien partijen aan de hand van 32 stellingen.

08. FNV: Kies voor echt banen [quiz]
Combi van veel informatie met een quiz-element. Zeker van belang voor studenten, dus een aanrader om te bekijken!

09. Gayvote
Bij de verkiezingen staan ook de belangen van lesbiennes, homo’s, bi’s, trans en intersekse personen (LHBTI’s) op het spel. Op deze website lees je hoe partijen en kandidaten denken over LHBTI-kwesties.

10. Groen Kieskompas [quiz]
Hier geef je antwoord op dertig stellingen. Thema’s zijn onder andere klimaatverandering, duurzame energie, het milieu, natuurbescherming en dierenwelzijn.

11. Het Nieuwe Kiezen [quiz]
Binnen elk thema kun je aangeven welk standpunt het best bij jouw politieke mening past. Vervolgens wordt gevraagd om aan te geven welke partij jouw politieke voorkeur heeft. Het experiment rekent uit in hoeverre je het inhoudelijk eens bent met deze partij (en hoeveel je stem dus waard is). En dat zou wel eens een verrassend resultaat kunnen geven!

12. Hypotheek stemwijzer 
Een kort overzicht over twee kwesties: het verlagen van de hypotheekrenteaftrek en de starterslening met betrekking tot de woningmarkt.

13. Jongerenkieswijzer [quiz]
Twintig stellingen die betrekking hebben op jongeren met steeds vijf keuzemogelijkheden.

14. Jeugdhulpwijzer
Wat willen de politieke partijen op het gebied van jeugdhulp? Het Nederlands Jeugdinstituut heeft een inventarisatie gemaakt van de standpunten die er over dit onderwerp zijn, zoals pleegzorg, kindermishandeling en scheiding.

15. Kieskompas [quiz]
Hier geef je antwoord op dertig stellingen. Het werkt op dezelfde wijze als de traditionele Stemwijzer.

16. KiesWERKkompas [quiz]
Hier geef je antwoord op twintig stellingen. Het werkt op dezelfde wijze als de traditionele Stemwijzer.

17. Kieswijzer Alzheimer
Een overzicht van de standpunten van de politieke partijen over casemanagement dementie, het realiseren van passende dagbesteding in alle gemeenten, ondersteuning van mantelzorgers, menswaardige verpleeghuiszorg en goede palliatieve zorg.

Meer over de verkiezingen vind je ook op onze Facebookpagina.

18. Kieswijzer Cannabis [quiz]
Acht vragen over (de wel/niet regulering van) cannabis.

19. Kieswijzer Duurzame Economie
De verkiezingsprogramma’s zijn beoordeeld aan de hand van de onderwerpen die het belangrijkst zijn voor de transitie naar een duurzame economie. Naast CO2-beprijzing, duurzame belastinghervorming en borging van de afspraken uit Parijs, wegen ook standpunten op het gebied van maatschappelijk verantwoord inkopen, innovatie, circulaire economie en implementatie van de VN-duurzaamheidsdoelen mee.

20. Kieswijzer GGZ
Een overzicht van de standpunten van politieke partijen over kwesties als ouderenzorg, beschermd wonen en ambulante zorg.

21. Kieswijzer Kinderrechten
Deze stemwijzer vergelijkt de kinderrechtelijke standpunten van elf politieke partijen. Defence for Children heeft op twaalf actuele en belangwekkende onderwerpen voor kinderen de verkiezingsprogramma’s van de partijen geanalyseerd en beoordeeld.

22. Klimaatlabel Politiek
Op basis van de stemmingen in de Tweede Kamer van afgelopen jaar worden ‘klimaatlabels’ geplakt op de beslissingen van partijen, met telkens de vraag of de stemming goed of slecht is voor het klimaat. Hierin zijn voornamelijk de belangrijke stemmingen meegenomen.

23. Koppensneller [quiz]
Heb je geen tijd of zin om je te verliezen in saaie partijprogramma’s en langdradige stemwijzers? Geen paniek! Wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat het voldoende is het uiterlijk van de kandidaten te beoordelen. Veertien vragen waar je steeds drie seconden de tijd voor hebt. Let’s go!

24. Levensbeschouwelijke Kieswijzer [quiz]
Een kieswijzer van KRO-NCRV met 22 stellingen over kwesties als embryoselectie, recht op stervenshulp, vluchtelingenopvang en het grenzeloos doorfokken van dieren.

25. Mijn Stem [quiz]
Een stemwijzer van nu.nl in samenwerking met Citisens. Per stelling (23 in totaal, algemene vragen) kun je de partijstandpunten zien en er is een door hen geschreven toelichting te lezen. In het resultaatscherm aan het einde van de stemhulp kun je zien met welke partij je de meeste overeenstemming hebt.

26. Monetaire Stemwijzer
Wat wil de politiek met ons geld? Deze stemwijzer geeft informatie over innovatie van en controle over het geldstelsel en de bancaire sector, overheid vs. markt en Nederland vs. Europa.

27. MVO Kieswijzer: politieke partijen en verantwoord ondernemen
Interessant voor de studenten met een eigen onderneming. Deze Kieswijzer kijkt welke rol de overheid zou moeten spelen bij maatschappelijk verantwoord ondernemen. De kieswijzer vergelijkt de standpunten van de elf grootste politieke partijen. De verkiezingsprogramma’s zijn door het MVO Platform beoordeeld op negen actuele MVO-onderwerpen, zoals wetgeving, maatregelen tegen belastingontwijking, toezicht en arbeidsomstandigheden.

28. NNB: Basisinkomen
Een overzicht van partijen die meedoen met de tweedekamerverkiezingen 2017, met de standpunten over inkomen en soms het basisinkomen.

29. Ondernemerskieskompas [quiz]
Aan de hand van dertig stellingen wordt beoordeeld welke politieke partij het best aansluit bij jou als ondernemer.

30. Online Science Debate
In deze kieswijzer zijn de standpunten van de grootste politieke partijen die deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen 2017 opgenomen. De wijzer bevat 10 stellingen over onderzoek en wetenschap.

31. Partijgedrag
Een opvallende wijzer in het rijtje. De keuzebepaling vindt plaats op basis van het stemgedrag van de politieke partij in de Tweede Kamer. Je kunt kijken naar stemmingen per onderwerp, partijgelijkenissen en de partijfocus.

32. Partijwijzer [quiz]
Deze stemwijzer is opgezet in samenwerking met ProDemos en heeft qua stellingen veel weg van de Stemwijzer, echter met veel duidelijkere uitleg.

Meer over de verkiezingen vind je ook op ons Twitterkanaal.

33. Politieke Sekswijzer [quiz]
Opgezet door door onder andere het Aidsfonds en Flying Doctors. De vragen hebben betrekking op seksualiteit, gelijkheid en eigen keuzes. Kwesties die aan bod komen zijn bijvoorbeeld de pil, kindhuwelijken en seksuele vorming op scholen.

34. Privacybarometer
Hier vind je de actuele stand van zaken over hoe de politiek over privacy denkt, inclusief wettenoverzicht en leeswijzer. Ook kun je er de Privacystemwijzer invullen (zie hieronder).

35. Privacystemwijzer [quiz]
Beantwoord tien stellingen en je weet welke partij het beste bij je past als het om privacy gaat. De stellingen zijn voor het grootste deel op het daadwerkelijk stemgedrag van partijen gebaseerd.

36. Routestemmer [quiz]
Bij welke partij voel jij je thuis? Doe de Routestemmer en je weet het. Deze stemwijzer bestaat uit 18 vragen over actuele onderwerpen.

37. Stem-Consult [quiz]
Wat tijdrovend en een tikkie ingewikkeld, maar wel een opvallende wijzer in het rijtje die de moeite waard is om uit te proberen. De wijzer is opgesteld door politicologen en bevat vragen over verschillende kwesties op basis van de verkiezingsprogramma’s.

38. Seculiere kieswijzer
Hoe zouden kerk en staat zich tot elkaar moeten verhouden? In deze kieswijzer staan de meningen van de partijen over secularisme op een rijtje.

39. Snelle Stemwijzer [quiz]
Met recht het allersnelste advies, de wijzer bevat slechts één vraag 😉

40. Speldwijzer [quiz]
Een heerlijke luchtige stemwijzer met een hoog satirisch gehalte, zoals we dat van de Speld gewend zijn. Verwacht geen serieuze uitslag, enkel geschikt als vermakelijk sog-materiaal.

41. Stemkijker
Een wijzer met een gebruiksaanwijzing. Je kiest in de linkerkolom een thema, vervolgens een partij en bekijkt dan de video van de lijsttrekker over dat thema. Per thema geef je vervolgens aan met wie je het eens bent. Uiteindelijk rolt er een stemadvies uit.

42. Stemwijsouders [quiz]
Deze stemwijzer met zeventien stellingen is voor ouders met opgroeiende kinderen en gaat over onderwerpen die voor jou als ouder van belang zijn.

43. Stemwijzer [quiz]
Ongetwijfeld de meest bekende wijzer in het rijtje.

44. Stemwijzer voor de toekomst
Een overzicht van de standpunten van de 10 grootste partijen over de maatregelen voor een duurzame samenleving. Thema’s zijn onder andere overconsumptie, overbevolking, energie en het verduurzamen van consumptie- en productiemethoden.

45. Stomwijzer [quiz]
Razendsnel, overzichtelijk en simpel met tien stellingen. Zo kan iedereen die geen snars verstand heeft van politiek nog steeds met vertrouwen naar de stembus. Hoera! 😉

46. Studentenwijzer
De basisbeurs, ‘pretstudies’, democratisering en kwaliteitsverbetering; hoe denken de verschillende partijen over onderwijs?

47. Studieleningenwijzer
Hoe denken de verschillende partijen over studieleningen en verwante zaken? In deze wijzer meer over studieschulden, rente op studieleningen en de basisbeurs.

48. Technische stemwijzer [quiz]
Aan de hand van de thema’s klimaat, energie, economie, onderzoek, onderwijs, mobiliteit, gezondheidszorg en informatiemaatschappij inventariseert de Technische Kieswijzer de standpunten van de politieke partijen die bij de vorige verkiezingen een Kamerzetel wisten te verwerven.

49. Upcoming Wijzer [quiz]
Een onzinwijzer met bizarre vragen, maar hé, er mag ook wel wat worden gelachen 😉

50. Waarom kies jij? [interactief]
Erg leuk: online ‘speeddaten’. Via deze tool kun je in debat gaan met mensen met een andere politieke voorkeur. Het principe is simpel: je geeft aan welke partij je voorkeur heeft, geeft kort wat feiten over jezelf en drukt op ‘ga in discussie’. De tool zoekt dan automatisch een gesprekspartner met een andere politieke kleur. Nadat je gekoppeld bent, kom je in een chatomgeving waarin je aan de hand van stellingen het gesprek aangaat. Mooie manier om eens echt goed naar de standpunten van een ander te luisteren!

51. Welke partij past bij mij? [quiz]
Deze wijzer is voornamelijk gericht op jongeren. Aan de hand van 25 stellingen rolt er een stemadvies uit.

52. Wijze Stemmer [quiz]
Voor wie politici niet, maar filosofen wel vertrouwt 😉

53. Woonkieskompas [quiz]
Een serie van 19 stellingen over onderwerpen als de woningmarkt, energie en financiering. Na beantwoording van de stellingen kun je je antwoorden vergelijken met de standpunten van de politieke partijen.

Meer over de verkiezingen vind je ook op ons Instagramkanaal.


Los van dit zijn onderstaande artikelen de moeite waard om even door te lezen:

Nog een mooie: de Factcheck-serie van de Volkskrant. Allerlei uitspraken binnen de politiek worden gecontroleerd op waarheidsgehalte, zeker de moeite om eens door te nemen! Ook de Verkiezingsblog is een goede manier om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in verkiezingsland. Net als de Facebookpagina AD Politiek.

Kijk ook op de Facebookpagina van De Stembus! Een mooi initiatief om jongeren naar de stembus te trekken.

Ten slotte nog de website StemDan! Hier vind je alles wat je nodig hebt om te stemmen, met pagina’s als Wat als ik niet stem?, Hoe moet ik stemmen? en Wat heb ik nodig om te stemmen?

Oké, om écht af te sluiten: de quiz Met welke lijsttrekker zou jij een avondje moeten stappen? van Upcoming 😉

 


Gemaakt door communicatiestudenten