Al ruim negenduizend boetes voor gebruik telefoon op fiets

De boetes voor het gebruiken van de telefoon op de fiets lopen in rap tempo op. Sinds de invoering van de wetgeving afgelopen juli zijn er al meer dan negenduizend appende, snappende en bellende fietsers beboet. Het gebruik van de telefoon in het verkeer is al jaren een groot probleem dat veel ongelukken met zich meebrengt. Met de invoering van de nieuwe wetgeving afgelopen zomer hoopt het kabinet meer veiligheid te creëren in het verkeer. 

Door Bibi Santpoort

De nieuwe wetgeving die verbiedt om de telefoon te gebruiken in het verkeer is in juli ingegaan. In de maanden juli en augustus legde de politie 9248 boetes op. De hoogte van de bekeuring bedraag 95 euro. Dat is minder dan de bekeuring voor het gebruiken van de telefoon tijdens het autorijden, deze bedraagt namelijk 240 euro, maar nog steeds aanzienlijk. Dit verschil is te verklaren aan de hand van de grote van de schade die fietsers respectievelijk automobilisten kunnen aanrichten.

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zei eerder al dat de boetes in de eerste maanden waarschijnlijk vaak uitgedeeld zouden worden. Het telefoonverbod moet vooral in het begin extra gehandhaafd worden.

Wetgeving

Sinds 1 juli 2019 is het verboden om elektrische apparaten, zoals mobiele telefoons en muziekspelers, vast te houden tijdens het fietsen. Het ‘nieuwe’ artikel 61a Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) luidt: ‘Het is degene die een voertuig bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat dat gebruikt kan worden voor communicatie of informatieverwerking vast te houden. Onder een mobiel elektronisch apparaat wordt in elk geval verstaan een mobiele telefoon, een tabletcomputer of een mediaspeler.’  

Het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets werd voorheen niet in de wet betrokken omdat de risico’s minder groot zouden zijn door de lagere snelheid van fietsers. Minister Grapperhaus meende echter dat de situatie inmiddels veranderd is. Door de opkomst van de elektrische fiets zijn de snelheden hoger en ook wordt het steeds drukker op de fietspaden. Daarnaast kijkt men tegenwoordig steeds vaker op zijn telefoon door de opkomst van de sociale media.

De wetgeving verbiedt het niet om de telefoon handsfree te gebruiken tijdens het fietsen. Muziek luisteren, bellen via oortjes of navigeren met een houder op het stuur is nog toegestaan. Wel is het belangrijk dat het volume van de oordopjes niet te hoog staat, het omgevingsgeluid moet nog te horen zijn, anders brengt dit grote risico’s voor medeweggebruikers met zich mee. Natuurlijk kan men ook gewoon even langs de weg op een veilige plek stilstaan.