Airbnb verscherpt regels en verbiedt huisfeesten in strijd tegen Covid-19

In de strijd tegen het coronavirus heeft Airbnb besloten om een wereldwijd verbod op feesten en evenementen in zijn accommodaties in te voeren. Hiermee hoopt het bedrijf nieuwe coronabesmettingen zoveel mogelijk te voorkomen. 

Door Sophie Karatzas

De ‘Global Party Ban’, zoals Airbnb zijn besluit noemt, is onder andere het gevolg van het feit dat meerdere personen tijdens de coronaperiode gebruik hebben gemaakt van een Airbnb accommodatie om daar het feestje te bouwen dat wegens de coronamaatregelen niet in de horeca kon plaatsvinden. “We vinden dit soort gedrag ongelooflijk onverantwoordelijk. We willen dat soort zaken niet, en iedereen die betrokken is bij dat gedrag of dit toestaat, hoort niet thuis op ons platform”, meldt Airbnb als reactie op de taferelen.

Nieuwe regels

Huisfeestjes in alle soorten en maten zijn – zoals de naam van het besluit al aangeeft – voortaan strikt verboden. Samenkomsten die eerder wél nog georganiseerd mochten worden in Airbnb accommodaties, zoals verjaardagsfeesten en babyshowers, zijn dus ook niet meer toegestaan. Daarnaast is het voor potentiële huurders niet langer mogelijk om, in hun zoektocht naar een geschikte accommodatie op de website van Airbnb, de zoekfilter ‘evenementvriendelijk’ te gebruiken. Verhuurders kunnen verder niet meer in hun advertenties aangeven dat ze het toelaten dat gasten een feest geven in hun accommodatie. Tot slot mogen verhuurders nog maximaal zestien gasten tegelijkertijd ontvangen.

Tot wanneer het genomen besluit van kracht is, is niet bekend en de nieuwe regels gelden dus tot nader order. Voorts heeft Airbnb aangegeven dat diegenen die het nieuwe beleid aan hun laars lappen, kunnen verwachten dat ze van de website verbannen worden. Ook heeft het bedrijf laten weten dat het bereid is om juridische stappen te ondernemen tegen regelschenders, indien dat nodig blijkt te zijn. Airbnb hoopt hiermee te bewerkstelligen dat zowel huurders als verhuurders zich genoodzaakt voelen om het nieuwe coronabeleid van Airbnb strikt in acht te nemen.