Airbnb: ‘een illegaal hotel’

Sommige van jullie hebben er wellicht ooit een accommodatie gehuurd of misschien zelfs verhuurd: Airbnb. Echter, het verhuren van je huis is niet altijd winstgevend. De gemeente Amsterdam heeft een verhuurder namelijk een recordboete van bijna € 300.000 opgelegd wegens illegale verhuur van zijn appartementen via de woningen-marktplaats.

Door Jolein Rijkers

Airbnb is bijna niet meer weg te denken uit de vakantiebranche. Het Californische bedrijf, dat opgericht is in augustus 2008, heeft ondertussen een bereik van ruim 150.000.000 gasten en zit verspreid over meer dan 65.000 steden in 191 verschillende landen. Het aantal accommodaties waarin het bedrijf voorziet is zelfs opgelopen tot 3.000.000 wereldwijd. Naar eigen zeggen is Airbnb “een betrouwbare community-marktplaats waar mensen over de hele wereld unieke accommodaties kunnen adverteren, ontdekken en boeken – online of vanaf een mobiele telefoon of tablet”. “Of het nu een appartement voor een nacht is, een kasteel voor een week of een villa voor een maand: Airbnb brengt mensen met elkaar in contact voor een unieke reiservaring”, aldus het bedrijf over zichzelf. De economische groei binnen het bedrijf is enorm en er wordt zelfs al gesproken over een mogelijke beursnotering aan de New York Stock Exchange (NYSE).

Airbnb is echter niet voor iedereen zo rendabel. De gemeente Amsterdam heeft namelijk een boete van in totaal € 297.000 opgelegd aan een woningeigenaar en aan verhuurbemiddelaar Iamb&b die samen elf appartementen verhuurden via Airbnb. Beide partijen moeten van de gemeente elf keer € 13.500 betalen. Na onderzoek bleek dat de appartementen wel erg vaak op Airbnb staan. Volgens de regels in Amsterdam mag een hoofdbewoner een woning voor maximaal zestig dagen per jaar verhuren en aan niet meer dan vier personen tegelijk. Volgens wethouder Laurens Ivens is er in bovenstaande situatie daarom sprake van “een illegaal hotel”. De boete van bijna € 300.000 is de hoogste sanctie ooit die in Amsterdam is opgelegd voor overtreding van de regels voor de verhuur van woningen of appartementen via Airbnb. Eigenaar Dirk Minnebo van Iamb&b stelt in een reactie dat “de verhuur wel degelijk legaal is” en geeft aan de boete aan te vechten.

Amsterdam blijkt meer en meer last te hebben van het massatoerisme in de stad. Met Airbnb is daarom afgesproken dat het bedrijf woningen van de site haalt die langer dan zestig dagen per jaar in de verhuur staan, of aan meer dan vier personen worden verhuurd. Voormalig minister van Wonen en Rijksdienst Stef Blok denkt daarnaast aan een meldplicht: huizenbezitters die hun woning in de vakantieverhuur zetten, moeten dat melden bij de gemeente. Voor Amsterdam een manier om de verhuurder gemakkelijker aan te kunnen pakken wanneer toeristen in diens huis, tot grote ergernis van de buren, de beest uithangen.