Advocaten staken tegen herziening rechtsbijstand

Op verschillende plekken in het land staakten advocaten vanochtend tegen de herziening van het stelsel van de gefinancierde rechtsbijstand. 

In onder meer Amsterdam, Den Bosch, Breda en Middelburg werden acties georganiseerd. Zittingen bij de rechtbanken begonnen vandaag later en ook de Nederlandse orde van advocaten in Den Haag steunt de vreedzame protesten. In Rotterdam legden tientallen advocaten dinsdag hun werk al tijdelijk neer. In toga en groene hesjes blokkeerden ze korte tijd het Rotterdamse gerechtsgebouw. Aankomende woensdag volgt nog een protestactie in Groningen.

De acties zijn gericht tegen de plannen van Sander Dekker, minister van Rechtsbescherming. Dekker wil onder meer een ‘poortwachter’ benoemen, die per geval vooraf bekijkt of voor een gerechtelijke procedure bijstand van een toegevoegde advocaat nog is. Bureaucratische toestanden, volgens advocaten. Ook zijn de huidige vergoedingen in toevoegingszaken volgens hen te laag. ‘De vergoedingen voor advocaat zijn al jaren haast ongewijzigd,’ zegt bijvoorbeeld advocaat Dellali Segbedzi daarover op Facebook. ‘Wel worden we verplicht om dure cursussen te volgen om zo onze kennis up to date te houden. En cursussen zijn goed, elke burger wil een advocaat die gespecialiseerd is. Maar tegelijkertijd staat de vergoeding niet meer in verhouding tussen het werk en de specialistische kennis.’

Lees meer over de plannen van Dekker in dit artikel van het Advocatenblad: ‘Rechtsbijstand anno 2024‘. 

Het is niet de keer dat de advocatuur de straat op gaat. Afgelopen juni hingen advocaten tijdens een protestestafette hun toga ‘aan de wilgen’ middels een waslijn op het Plein in Den Haag. Een paar maanden daarvoor, in februari, protesteerden honderden advocaten bij de Tweede Kamer omdat Dekker geen geld vrij wilde maken voor de ondersteuning van sociaal advocaten. Dat terwijl de speciaal voor onderzoek aangestelde Commissie Van der Meer in oktober 2017 concludeerde dat het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand groot onderhoud nodig heeft. Daarvoor moet er jaarlijks 127 miljoen euro worden geïnvesteerd.

Woensdag 23 januari vindt een Kamerdebat plaats over de plannen van Dekker. Dan wordt ook de Contourennota gepresenteerd.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2502315519785829&id=322280284456041&substory_index=0