Advocaat doet aangifte tegen burgemeester Breda na niet-handhaven coronamaatregelen

Diverse horecagelegenheden in Breda sloten zaterdagavond uit protest tegen de nieuwe coronamaatregelen niet tijdig de deuren. Paul Depla, burgemeester van de stad, greep niet meteen met harde hand in. Opruiing en negeren van de coronamaatregelen, aldus strafrechtadvocaat Michel van Stratum. Hij deed aangifte tegen de burgemeester.

Uit de persconferentie van vrijdag 12 november kwam naar voren dat horecagelegenheden de komende weken hun deuren dagelijks om 20.00 uur moeten sluiten. Het leidde tot onrust en frustratie bij horecaondernemers in het hele land. In diverse steden klonk verzet, waaronder Breda. De burgemeester kondigde daarom zaterdagavond al aan dat er in Breda korte tijd ruimte voor de horeca zou zijn om hun punt duidelijk te maken. Vanaf 21.00 uur zou alsnog worden gehandhaafd.

In een persbericht liet de burgemeester zondag 14 november weten dat er zaterdagavond vooral is geprobeerd om de rust in de stad te bewaren. “In een tijd waar de spanningen rond de Corona-maatregelen in de samenleving oplopen, is er bewust voor gekozen om in contact te blijven met de horeca die getroffen is door de nieuwe maatregelen. Daarom was er gisteravond ook ruimte voor een kort statement tussen 20.00u tot 21.00 uur.” Het bleef die avond bij elf aanhoudingen en er waren volgens het persbericht geen verdere ongeregeldheden.

Aangifte tegen burgemeester Breda

De Nootdorpse advocaat Michel van Stratum noemt het niet-handhaven van de coronamaatregelen door de Bredase burgemeester onbegrijpelijk. ‘En het is volgens mij ook strafbaar. Dat wil ik uitgezocht hebben,’ zegt hij tegen Omroep West. Aangezien de burgemeester van tevoren al had aangegeven dat de horeca ruimte zou krijgen om zich te laten horen, is volgens de Nootdorpse advocaat mogelijk sprake van opruiing. ‘Er gelden gewoon regels in Nederland en als iemand met zo’n voorbeeldfunctie oproept om zich daar niet aan te houden, of er niet op handhaaft, dan is dat onbegrijpelijk.’

Verder haalt de advocaat aan dat er in Breda veel coronaslachtoffers zijn gevallen, waardoor hij de actie van de burgemeester des te opmerkelijk vindt. Tegelijkertijd is het naar eigen zeggen niet zijn doel om de burgemeester in het strafbankje te laten verschijnen. ‘Maar ik vind wel dat het onderzocht moet worden. Het is ook een signaal naar andere burgemeesters. Het naleven van de coronaregels moet gewoon worden gehandhaafd.’

Maatregelen tegen horecaondernemers

Na 21.00 uur waren er zaterdagavond nog zo’n 25 horecazaken in Breda open. Zij kunnen rekenen op een bestuursrechtelijke maatregel. Welke dat is (waarschuwing, last onder dwangsom, boete of sluiting), hangt af van eventuele eerdere overtredingen.

Lees ook: Vordering versoepeling coronamaatregelen voor nachtleven afgewezen