Advocaat (43) uit Enschede beschoten

De Enschedese advocaat Philippe Schol is woensdagochtend beschoten in het Duitse Gronau, net voorbij de grens tussen Nederland en Duitsland. Hij raakte daarbij zwaargewond. De politie vermoedt een gerichte actie op de advocaat.

Er vielen minstens drie schoten, waarbij de 43-jarige Schol in ieder geval in zijn been werd geraakt. Hij werd na het incident naar het ziekenhuis gebracht en is aanspreekbaar. De schoten werden gelost vanuit een kleine, witte auto met Nederlands kenteken. De politie neemt de zaak hoog op. ‘We nemen dit schietincident zeer serieus. We merken dat dit incident grote impact heeft. Op de samenleving, maar ook op mensen in het gerechtelijk systeem,’ laat een woordvoerder weten aan regionaal dagblad Tubantia.

Bedreigingen

De advocaat van Schol & Gorter Advocaten trad regelmatig op als curator in faillissementszaken en werd al geruime tijd bedreigd. Daarom kreeg hij voor een korte periode persoonsbeveiliging. Carl Luttikhuis, deken van de orde van advocaten in Overijssel, geeft aan dezelfde krant aan niet uit te sluiten dat het incident te maken heeft met het faillissement van sportschoolketen Olympic Gym, waarbij Schol curator was: ‘Het is mij bekend dat hij nogal in de clinch heeft gelegen met de bestuurder van deze sportschool. […] ik sluit beslist niet uit dat deze aanslag te maken heeft met zijn positie als curator.’

De dader of daders van de beschieting zijn nog voortvluchtig. De grens tussen Nederland en Duitsland bij Gronau is enkele tijd afgesloten geweest.

Incidenten

Het schietincident komt zo’n 2,5 maand na de moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum. Hij werd op woensdag 18 september doodgeschoten in Amsterdam. In januari van dit jaar was het ook bij een advocatenkantoor in Eindhoven raak: toen werd een 32-jarige advocaat in zijn kantoor door een boze cliënt gestoken met een schaar.