Advies A-G Europees Hof: Uber moet taxi-regels volgen

Bedrijf Uber ziet zichzelf als onlinedienst, maar is deels wel degelijk een transportbedrijf, inclusief de bijbehorende regelgeving. Dat zegt de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie, Maciej Szpunar, in zijn advies aan de rechters.

De kwestie speelt rondom de dienst ‘Uberpop’, waarbij met particuliere chauffeurs zonder vergunning wordt gereden. Het bedrijf is nu als onlinedienst niet gehouden aan de regels in de taxibranche. Dat moet anders, aldus Szpunar. Volgens hem is Uber juridisch gezien een gemengde dienst. Deze valt uiteen in twee delen: het bij elkaar brengen van chauffeurs en passagiers en het vervoer van passagiers.

In Nederland is Uber eind 2015 al gestopt met Uberpop na een strafrechtelijk onderzoek van het OM. Wel is de dienst nog actief in Noorwegen, Finland, Estland, Tsjechië, Polen en Zwitserland.

‘We hebben het advies gezien en wachten op de uitspraak later dit jaar,’ zegt een woordvoerder tegen NOS. Naast Uberpop biedt het bedrijf diensten aan als UberBlack, waarbij je wordt rondgereden in een luxe wagen, en UberX, waarbij je een taxi bestelt via de app en kunt zien waar deze zich op dat moment bevindt.

Lees het hele advies van de A-G hier.