ACM wil verbod op telefonische verkoop energiecontracten

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) pleit voor een verbod op het telefonisch aanbieden van energiecontracten. Consumenten hebben steeds meer last van opdringerige telefoontjes en betalen vaak te veel.

Het is op dit moment niet verboden voor energiebedrijven om telefonisch contracten aan te bieden. Wel werd in 2021 de Telemarketingwet ingevoerd, waarmee consumenten beter beschermd zouden moeten worden. Hierin zijn strenge eisen zijn opgenomen waaraan verkopers zich amoeten houden. Zo moet duidelijk worden gemaakt wat de kosten zullen zijn (inclusief belastingen, toeslagen en netwerkkosten), hoelang het contract zal duren en dat de consument een bedenktijd heeft van veertien dagen.

Misleiding

Echter, steeds vaker maken energieleveranciers gebruik van misleiding, wat wél strafbaar is. Telefonisten laten bijvoorbeeld niet weten dat zij iets willen verkopen of doen zich voor als medewerkers van de ACM. Ook wordt telefonisch bijna nooit het beste aanbod gegeven, hoewel dat wel gepretendeerd wordt. De consumentenbond waarschuwde in 2023 ook al voor het feit dat de Telemarketingwet onvoldoende bescherming biedt tegen ongewenste verkooptelefoontjes. Uit onderzoek bleek dat tachtig procent van de consumenten wel eens last had van ongewenste telefoontjes, een kwart had hier wekelijks last van.

Consumenten die ongewenst gebeld worden, kunnen gebruik maken van hun recht tot verzet. Dit wordt gedaan door tijdens het telefoongesprek of achteraf duidelijk te maken dat je niet meer gebeld wilt worden. Houdt het bedrijf zich hier niet aan, dan kan de consument een klacht indienen bij de ACM. Deze kan vervolgens het bedrijf op zijn fouten attenderen en zo nodig een boete opleggen. Hoewel dit de afgelopen jaren meerdere keren gedaan is, blijft misleiding lastig te bewijzen.

Europees verbod

Ook de Tweede Kamer wil af van de telefonische verkoop van energiecontracten. Daarom onderzoekt minister Adriaansens van Economische Zaken in hoeverre een Europees verbod op telemarketing mogelijk is. Gezien het belang van de vrije markt in Europese Unie zal een algeheel verbod op verkoop via de telefoon niet mogelijk zijn. Daarom wordt er gekeken naar “een verbod op producten of contracten waarbij de consumenten geen goede afwegingen kunnen maken, zoals bij complexe energiecontracten,” aldus Adriaansens.