Achttien jaar cel voor moord op Koen Everink

De Rechtbank Utrecht deed vandaag uitspraak tijdens het proces inzake de moord op zakenman Koen Everink. De hoofdverdachte, voormalig tenniscoach Mark de J., werd veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van achttien jaar.

Op 4 maart 2016 werd de 42-jarige Everink ’s ochtends dood gevonden door zijn jonge dochtertje in zijn villa in Bilthoven. Hij bleek door tientallen messteken om het leven te zijn gebracht. Sporen leidden al snel naar voormalig tenniscoach Mark de J. (30), een voormalig gokmaatje van Everink.

Bewijs

Vaststaat dat de Rotterdamse De J. op de avond van de moord bij Everink thuis was. Naast het levenloze lichaam van Everink werd een mes aangetroffen met DNA van beide mannen. Ook werd er bloed in de auto van De J. gevonden, afkomstig van Everink. Ook wees de zoekgeschiedenis van zijn iPad uit dat hij had gezocht naar manieren die te maken hadden met het uitschakelen van mensen.

https://twitter.com/Bomersloes/status/955792586467434496

Ontkenning

De J. stelt dat hij bij het verlaten van de woning is ontvoerd door meerdere mannen die bij hem in de auto stapten. Dit verhaal zou onder andere worden ondersteund door gevonden DNA-kenmerken en de onderzoeken van het onafhankelijke laboratorium Independent Forensic Services (IFS). Volgens de verdediging is hieraan tijdens het proces te weinig aandacht besteed.

De rechtbank gaat niet mee in dat betoog en rekent het De J. zwaar aan dat hij nooit openheid van zaken heeft willen geven. Ook het feit dat hij zijn verklaringen meerdere malen aanpaste, doet afbreuk aan zijn geloofwaardigheid.

‘De verdachte heeft Everink in zijn eigen woning op gruwelijke wijze van het leven beroofd. Bij het opleggen van de straf heeft de rechtbank er uitdrukkelijk rekening mee gehouden dat de verdachte tot zijn afschuwelijke daad is gekomen terwijl hij wist dat het zesjarige dochtertje van Everink boven in haar bed lag,’ meldt De Rechtspraak. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

De J. gaat in hoger beroep. Hij was niet bij de uitspraak aanwezig.

De hele uitspraak is hier te lezen.