Acht maanden brommen voor nepbom en dreigbrief

De rechtbank in Amsterdam heeft Hassan N. veroordeeld tot een celstraf van twaalf maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk, voor het neerleggen van een nepbom bij het restaurant HaCarmel en het schrijven van een dreigbrief aan een buurvrouw. Naast de celstraf moet de dader een schadevergoeding betalen aan de drie eigenaren van het restaurant in Amsterdam.

Door Winand Kuiper

De nepbom werd op 15 januari gevonden bij het restaurant. Nadat de Explosieve Opruimingsdienst was komen opdraven voor de ontmanteling van het explosief, bleek het om een kartonnen doos te gaan. De doos was dichtgeplakt met tape en er staken elektriciteitsdraden uit. Deze draden bleken verbonden te zijn met een batterij, een schakelaar en een printplaatje.

De 46-jarige N. kwam in beeld nadat aangetroffen DNA op het verdachte pakketje overeenkwam met het DNA van N. dat eerder werd gevonden op een antisemitische dreigbrief gericht aan een buurtbewoner van N. Hassan N. heeft altijd ontkent een nepbom te hebben gemaakt. N. stelde tijdens de rechtszaak dat hij de doos en koperdraden bij een container had gelegd, omdat hij zijn huis aan het opruimen was. Op de vraag waar de andere onderdelen vandaan kwamen, had N. geen antwoord.

Voor HaCarmel is de nepbom het zevende incident rond het restaurant in tweeënhalf jaar tijd. Momenteel loopt er ook nog een rechtszaak tegen een man die een vlag in het restaurant in brand probeerde te steken.

Twaalf maanden

N. stond in dezelfde rechtszaak terecht voor de antisemitische bedreigingen aan het adres van een buurtbewoner van N. Het Openbaar Ministerie eiste twaalf maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

Overigens was het niet de eerste keer dat Hassan N. voor het hekje moest verschijnen. In 2014 werd N. ook veroordeeld voor antisemitische uitlatingen.

Uitspraak

In de uitspraak houdt de rechtbank rekening met het feit dat N. een ex-drugsgebruiker is, maar benoemt ook de impact die de nepbom heeft gemaakt op de buurtbewoners. Zij moesten worden geëvacueerd na de vondst van de nepbom. Ook uit de slachtofferverklaringen bleek dat de nepbom een grote impact heeft gemaakt op de buurt.

Daarnaast benoemt de rechtbank dat alle feiten van Hassan N. een antisemitisch karakter hebben. HaCarmel is volgens de rechtbank specifiek uitgekozen door Hassan N., omdat het een Joods restaurant is met Joodse eigenaren. De rechtbank acht dit onaanvaardbaar en schokkend.

Naast de celstraf moet Hassan N. een schadevergoeding betalen van 3.000 euro aan de vennoten van het restaurant voor de geleden immateriële schade.