Acht briljante straffen van Amerikaanse rechter!

Rechter Michael Cicconetti uit Painesville, Ohio, doet het allemaal nét even anders. ‘Creatieve rechtvaardigheid’ noemt hij zijn uitspraken, die veel weghebben van het oog-om-oog-tand-om-tand principe.

Cicconetti is inmiddels 21 jaar rechter en ziet naar eigen zeggen negentig procent van de verdachten nooit meer terug in zijn beklaagdenbankje. De personen die een veroordeling te wachten staat, kunnen kiezen: óf een gevangenisstraf óf een van Cicconetti’s alternatieven. En dat leidt tot onder andere de volgende – aparte – uitspraken. Het gaat daarbij overigens wel om ‘first offenders’.

  1. Een stel dat werd betrapt tijdens een sekspartij in een openbaar park moest het hele park schoonmaken. Daarnaast werd er een advertentie in de plaatselijke krant geplaatst om zich tegenover de stad en degenen door wie ze waren gezien, te verontschuldigen.
  2. Een vrouw liet kleine poesjes in de winter achter in het bos. Ze moest als straf één nacht zelf in het bos doorbrengen, zonder water, voedsel of deken. Een vuurtje stoken was wel toegestaan.
  3. Een man die politieagenten ‘varkens’ had genoemd, kon met een varken op een straathoek gaan staan, inclusief een bord met de tekst: ‘Dit is geen politieagent’.
  4. Een man onder invloed van alcohol werd door Cicconetti naar het dichtstbijzijnde mortuarium gestuurd om daar naar sterfgevallen van auto-ongelukken te kijken, veroorzaakt door dronken bestuurders.
  5. Een vrouw werd vervolgd voor het weigeren te betalen van haar taxichauffeur. Dat leverde haar een wandeling van 48 kilometer op; de afstand die ze ook met de betreffende taxi had afgelegd.
  6. Een man stal een doos met geld van het Leger des Heils; hij mocht toen zelf een nachtje doorbrengen als dakloze.
  7.  Een paar middelbare scholieren die de banden van een schoolbus hadden doorgesneden waardoor het geplande schoolreisje niet door kon gaan, moesten een picknick organiseren voor de gedupeerde kinderen.
  8.  Twee tieners die ‘666’ op een gestolen Jezus standbeeld hadden gekrast, moesten als Jozef en Maria een ezel door hun stad leiden.

Een goed alternatief voor onze straffen? 😉