In 2018 kreeg de rechter ruim zeshonderd keer het verzoek om een voornaam te wijzigen. In 2015 was dat nog 503. De redenen voor een dergelijk verzoek lopen uiteen.
Het aanpassen van je voornaam geschiedt op grond van artikel 1:4 lid 4 Burgerlijk Wetboek. Via een advocaat dien je een verzoek in bij de rechtbank, inclusief de gewenste nieuwe naam.
De redenen om een voornaamswijziging in te dienen lopen uiteen van emotioneel tot praktisch, zoals het geven van een eigen naam aan een adoptiekind, een geslachtsverandering of het hebben van dezelfde initialen als een van je ouders.
Lees ook: Geweigerde voornamen: deze namen mag je je kind niet geven
Nu ook mogelijk: dubbele achternaam
Eind januari van dit jaar werd bekend dat de Tweede Kamer burgers de mogelijkheid van een dubbele achternaam wil geven. Het kind krijgt dan, indien de ouders daarvoor kiezen, zowel de achternaam van de vader als van de moeder. In bijvoorbeeld België is dit sinds 2014 mogelijk. Ook in Spanje en Frankrijk is dit al langer een optie. Het initiatief van een dubbele achternaam in Nederland komt van Laura Kraak, die een petititie startte. Deze werd ruim tienduizend keer ondertekend.
Bekijk hier een overzicht van de voor- en tegenstanders.